Talangtätt på Skytteholms IP i helgen

Framtidens fotbollsstjärnor, i alla fall en del av dem, samlas i Solna i helgen då AIK:s inbjudningsturnering Lennart Johansson Academy Trophy avgörs på Skytteholms IP för åttonde gången. 30 lag med cirka 600 spelare och 100 ledare gör upp om pokalerna i klasserna P05, P04 och F04.

  • Publicerad 14:41, 25 maj 2018

– Vi startade 2011 då idén föddes av några föräldrar i en åldersgrupp. Sedan växte det väldigt fort, till stor del tack vare att vi involverade Lennart Johansson tidigt. Med hans namn fick vi med de stora klubbarna direkt, säger Riki Simic, turnerings- och marknadsansvarig i AIK Ungdomsfotboll.
Hur väljer ni ut vilka lag som ska vara med?
– Vi tittar på stora klubbar som vi vet har en bra verksamhet och duktiga spelare och skickar ut inbjudningar. Sedan väljer vi ut tio lag i varje klass bland de som tackar ja. Vi har några som ofta återkommer, som Barcelona, och så vill vi alltid ha några helt nya, i år exempelvis Manchester City, West Ham och Galatasaray. Och så vill vi ha lite geografisk spridning, med lag från tio olika länder i varje klass.

FC Barcelona har tre raka segrar i P14

FC Barcelona har vunnit den äldsta pojkklassen, P14, de tre senaste åren och har totalt fyra segrar på de fem år de varit med.
– Ja, de förlorade i finalen ett år, mot Mexikos landslag, säger Riki Simic.
Även PAOK har varit framgångsrika i turneringen. Den grekiska klubben är den enda, utöver AIK, som har varit med varje år – och de har gått till final så gott som varje gång, berättar Riki Simic.

”Nordiska lagen bättre och bättre”

– Men det är inte så att de där stora klubbarna med fantastiska varumärken kommer hit och spelar skjortan av oss eller av lagen från våra grannländer. De nordiska lagen blir bättre och bättre, och det får vi även höra från Barcelona och de andra stora klubbarna.
Är det några lag som sticker ut lite extra i år tycker du?
– Barcelona och Atletico Madrid, men även Feyenoord från Holland. Och på flicksidan är Espanyol alltid bra, de har varit i final varje gång de har varit med, säger Riki Simic.
Tjejerna från RCD Espanyol ser ut att föra traditionen vidare i år. När turneringen inleddes på fredagsförmiddagen vann de premiärmatchen med 3–0 mot danska Bröndby IF.

100 kronor för 79 matcher

Totalt spelas 79 matcher i turneringen och inträdet för hela helgen är 100 kronor.
– Det brukar komma ganska mycket folk för att titta, särskilt under invigningen på fredagskvällen och under finalerna på söndagen. Men matcherna sänds också live på nätet, säger Riki Simic.
De spelare som var med första året, 2011, har hunnit bli 20 år nu. Är det några spelare som har varit med i turneringen som redan nu har slagit igenom på seniornivå?
– Ja, bland andra Patrick Kluiverts son Justin Kluivert. Han är född 99 och spelade här 2012. Nu spelar han för Ajax A-lag.