Ex-Djurgårdaren Christoffer Matwiejews målvaktskarriär har åter tagit fart – i Huddinge IF. 22-åringen spelar en nyckelroll i mötet med Åtvidaberg hemma på Källbrinks IP i morgon. ”Han är van att möta allsvenskt motstånd”, säger Huddinges sportchef Peter Kelly. Foto: Chris Anderson

Talangen som försvann

Han var jättelöftet som försvann från Djurgården och fotbollsradarn. Nu gör målvakten Christoffer Matwiejew succé i division 1-nykomlingen Huddinge. I morgon väntar tuffaste motståndet hittills – allsvenska Åtvidaberg i Svenska Cupen.

  • Publicerad 00:00, 19 aug 2014

– Vi vinner med 1–0. Erido Poli gör målet. På straff, säger Christoffer Matwiejew och ler snett när vi träffas på Källbrinks IP där Huddinge IF snart ska köra ett fyspass.

Nämnde Poli, fjolårets skyttekung i Huddinge IF, leder den interna skytteligan med sju mål varav fem på straff.

– Bara bollen går in spelar det ingen roll hur han gör, säger Christoffer.

Den 197 centimeter långe och 90 kilo tunge målvakten är Djurgårdare sedan barnsben och flyttades blott 18 år gammal upp i A-laget i allsvenskan.

– Jag var ganska kaxig och trodde att jag skulle bli förstemålvakt ganska snabbt. Sen dess har jag kommit ner på jorden, säger Christoffer.

Han satt på bänken en hel säsong, utan att göra ett enda inhopp. I ytterligare två säsonger tillhörde han A-laget, men petades från avbytarbänken till U21-truppen.

– Det gick inte som jag hade tänkt. Det är svårt att få speltid när man är i en så stor klubb som Djurgården. Det gäller att först bli utlånad och sen komma tillbaka. Jag stannade kvar. Det var Dembo (Pa Dembo Touray) först och sen kom Kenneth Höie, två rutinerade målvakter. Det blev svårt för mig.

I dag ångrar han att han inte tog klivet ner till division 1 tidigare.

– Jag kanske hade för höga mål då. Jag har inga mål i dag, varje träning och varje match går jag in och gör mitt bästa. Där jag hamnar, hamnar jag, säger Christoffer.

Strategin har funkat bra.

Christoffer har gjort succé i Huddinge och var en starkt bidragande orsak till nykomlingens lysande start i division 1 där man bara förlorade två matcher på de inledande sju omgångarna,

– Han är en bra målvakt. Den klassiska typen, stor och lång, utan att vara en koloss, rätt smidig trots längden. Samma slags målvakt som Andreas Isaksson, säger Huddinges sportchef Peter Kelly.

– En sävlig och lugn typ.

Efter kortare utflykter till Lunds BK och Arameiska Syrianska Botkyrka har Christoffer hittat hem.

Han ville spela i en Stockholmsklubb och hade hört att Huddinge var ett bra lag som tar hand om sina spelare.

– Det kändes som ett bra steg för mig, ett uppflyttat lag. Jag skulle få chansen att visa upp mig. Det brukar vara så att lag som kommer upp tvingas jobba lite hårdare i defensiven, säger Christoffer.

Efter en period med förluster i serien är han laddad inför mötet med Åtvidaberg i Svenska Cupen.

Senast lagen möttes var 1996, även då i cupen. Åtvidaberg vann med 2–1.

– Jag tror att det finns en bra möjlighet att vi slår dem. De kommer inte att spela med sitt allra bästa lag, och vi kommer att vara taggade, säger Christoffer.

Han kan stöta på gamla lagkamrater från Djurgården. Daniel Sjölund, Petter Gustafsson, Andreas Dahlén och Ricardo Santos har alla representerat klubben.

Santos har gjort åtta mål, hur ska ni stoppa honom?

– Han tar ofta emot bollen och lägger ut på kanterna för inlägg. Det gäller att gå hårt på honom och vara vaken på inläggsspel. Jag har utvecklat luftspelet i Huddinge, så det ska nog gå bra, säger Christoffer Matwiejew.

Fakta

Har polska - och ryska rötter

Namn: Christoffer Matwiejew.

Ålder: 22 år.

Bor: Norsborg.

Sysselsättning: Bilmekaniker.

Aktuell: Målvakt i Huddinge som möter allsvenska Åtvidaberg i Svenska Cupen i morgon klockan 19 på Källbrinks IP.

Kuriosa: Har rötterna i Polen och Ryssland. Tycker att Manuel Neuer är världens bästa målvakt.

Styrka: Är ganska bra med fötterna och på inläggsspelet.

Favoritlag: Legia Warzawa, Juventus och Djurgården.

Visa merVisa mindre

Fakta

Fem nya spelare i Huddinges A-trupp

Mittfältaren Bonny Beingana, 20, från kamratlaget Sufstar FC. ”En vindsnabb spelare, en junior-Zlatan som gör saker som man inte förväntar sig”.

Mtaka Simba, 28, en defensivt lagd mittfältare med division 1-rutin, senast från Håbo FF, division 4. ”En rutinerad spelartyp som vi lite grann har saknat”.

Forwarden Simon Enström, 19, har lånats in från AIK på 2,5 år.

Målvakten Joar Berglund och mittfältaren Lucas Eriksson, båda 18, har flyttats upp från juniorlaget.

Källa: Peter Kelly, Huddinge IF

Visa merVisa mindre