Projektet kallas för Ledstjärna Högdalen. Foto: Carlos Montecinos

Talande betongdjur kan visa vägen i Högdalen

Hitta till Bandängens parklek med hjälp betongdjur som låter eller till skejtparken med neonljus och musik. Det föreslår Ungdomskommissionen. – Vi tycker att det låter kul och har sökt pengar hos Boverket, säger Kersti Tagesson, på stadsdelsförvaltningen.

  • Publicerad 11:30, 17 aug 2018

28 ungdomar från 14 stadsdelar har haft som sommarjobb att arbeta med tryggheten i staden. De kallas Ungdomskommissionen och har bland annat besökt Högdalen.

Enligt en trygghetsanalys som SL nyligen genomfört upplevs det som svårt att hitta till olika samlingsplatser i Högdalen. Vissa platser upplevs dessutom som otrygga. Syftet med Ungdomskommissionens arbete var därför att komma med idéer och förslag på hur man kan göra det lättare att hitta till exempelvis skejtparken och Bandängens parklek.

Ungdomskommissionen har kommit med flera roliga och kreativa förslag. De föreslår att det placeras betongdjur längs hela vägen från centrum till Bandängens parklek. Varje djur har sitt eget läte. Tanken är att de både ska lotsa och locka besökare till parkleken.

Musik leder till skejtparken

Från centrum till skejtparken förslår kommissionen att det placeras ut högtalare längs hela vägen. Tanken är att det ska spelas musik i högtalarna så att man kan följa ljudet fram till skejtparken. I själva skejtparken ska det finnas ett högtalarsystem där besökarna kan koppla in sin telefon via bluetooth.

Ungdomarna föreslår också att det ska det sättas upp neonlysande lampor från centrum till skejtparken.

– Vi tyckte att det var kul och kan tänka oss att stödja förslaget om vi får pengar till det. Det skulle vara kul att förverkliga åtminstone en del av det, säger Kersti Tagesson, på Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning.

Stadsdelen har ansökt om pengar hos Boverket.

– Vi uppskattar att det skulle kosta 5,2 miljoner kronor att genomföra och har sökt för halva kostnaden; 2, 6 miljoner, säger Kersti Tagesson.