Ola Larson och Louise Larson Borgström i Töjnan. Foto: Åsa Sommarström

Takläggare övertalade Louise att riva hela taket

Husägarna Louise Larson Borgström och Ola Larson övertalades att renovera taket helt i onödan. Nu kämpar de för att häva avtalet efter att de fått höra av en annan besiktningsman att taket skulle ha klarat 30 år till.

  • Publicerad 07:15, 25 okt 2018

För två veckor sedan ringde det hos Louise Larson Borgström och Ola Larson i Töjnan. Det var ett byggföretag som erbjöd en gratis besiktning av taket på villan.

– Han var så påstridig så till slut sa jag ja till besiktningen. Och redan dagen efter kom det en man hit och han var lika påstridig, säger Louise.

Påtalade omfattande skador

Mannen från byggföretaget hävdade att det fanns flera skador som krävde akut sanering och renovering. Bland annat vitmögel, svartmögel och ett läckage från taket. Det skulle kosta Louise och Ola totalt 200 600 kronor.

– Det var så klantigt att jag gick med på det, för jag är egentligen försiktig av mig, men jag blev så överrumplad och tänkte att om det är så illa måste det ju ändå göras, säger Louise.

Massor av tegelpannor har krossats mot marken och de flesta av de som staplats har ändå fått sprickor och blivit kantstötta.

Försökte stoppa dem – fick ringa polisen

På bara två dagar hade takläggarna rivit ner alla takpannor och slitit bort takpappen. Sedan kom byggledaren med beskedet att även takstolarna, som råsponten sitter på, behövde bytas ut för en kostnad på 100 000 kronor. Då kontaktade Louises dotter Hanna Borgström och hennes sambo Hritul Karim en annan besiktningsman för att kontrollera takets skick.

– Vi fattade att det var något skumt. Jag krävde byggstopp i tisdags kväll men kände på mig att de inte skulle respektera det, säger Hritul Karim.

Han åkte dit dagen efter och då var byggarbetarna på plats. Det slutade med att han fick ringa 112 för att få bort dem från tomten.

Den gamla läkten, takpappen och tegelpannorna ligger utspritt på tomten.

Tog in konsult för råd

Besiktningsmannen Olov Bergström som Hritul kontaktade är certifierad av Svenska byggingenjörernas riksförbund (SBR) och konstaterade lite vitmögel men inget som krävde rivning eller renovering. I besiktningsprotokollet står det: ”Det är med största bestämdhet tydligt att något behov att renovera detta tak inte förelåg när entreprenören påbörjade sitt arbete att riva taket.”

Enligt besiktningsmannen blev Louise och Ola vilseledda att renovera ett tak som skulle ha klarat ytterligare 30 år eller mer utan större underhållskostnader. Tegelpannorna som till större del totalförstördes bedömdes ha varit i utmärkt skick.

Riskerar fuktskador

Takläggarna hade inte heller täckt hela taket med presenning och det riskerar nu bli stora fuktskador om det inte får torka innan man lägger på ny papp, enligt besiktningsmannen Olov Bergström. Familjen har nu själva ordnat en större presenning för att skydda det som finns kvar av taket.

Louise har polisanmält byggföretaget för bedrägeri och hoppas att de kan ogiltigförklara avtalet. Nu står de med ett dåligt skyddat tak hoppas hitta en seriös aktör som kan hjälpa dem att bygga upp det igen.

– Än så länge har vi inte betalat företaget något men nu får vi vänta och se vad som händer, jag hoppas att det ordnar upp sig, säger Louise Larson Borgström.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Brunt vatten i södra Sollentuna – felsökning pågår

Nyheter "Inte farligt utan endast missfärgat." Södra delen av Sollentuna har just nu problem med brunt vatten. Felsökning pågår, meddelar Sollentuna Miljö & Energi AB, SEOM.onsdag 21/10 12:44