UTOMHUS. Tele2 arena med öppet tak. Foto: Motsphotos

Taket avgör – här är arenorna med krav på covidpass

Enligt restriktionerna som började gälla den 1 december ska arrangörer av inomhusarrangemang med fler än hundra deltagare antingen kräva vaccinationspass av besökarna, eller vidta särskilda åtgärder. Men vad räknas som inomhus?

  • Publicerad 13:57, 3 dec 2021

Någonstans måste man dra en gräns

– Att det finns väggar och tak, säger Moa Karlsson, operativt ansvarig för Länsstyrelsens pandemitillsyn i Stockholms län.

Utomhus, fast inomhus

I Stockholm finns två stora arenor som kan öppna sina tak.

Tele2 arena vid Globen som tar 30.000 besökare på sina sportarrangemang, och 40.000 konsertbesökare.

Och Friends arena i Solna, som tar 50 000 besökare på sportevenemang men har en maxkapacitet på 75 000.

På lördag spelar Hammarby allsvenskans avslutningsmatch mot Kalmar FF på Tele2 Arena, och länge hoppades man kunna spela matchen med öppet tak. Men det kalla vädret gör det omöjligt att öppna taket och då räknas arenan som en inomhusarnea.

Det blir alltså för alla fotbollsfan att slänga fram vaccinationsbevis på lördag.

Men skulle kylan släppa taget och taket gå att öppna skulle det gå att arrangera en konsert med 40 000 besökare, utan att kräva covidbevis vid ankomst.

Hur kan ett tak spela så stor roll?

– Någonstans måste man dra en gräns. Den här definitionen för arenorna har tagits fram av polisen i samråden med länsstyrelsena, säger Moa E Karlsson.

AIK: Sent besked

AIK möter Sirius hemma i allsvenska avslutningsmatchen på Friends på lördag. Klubben arbetade för att hålla taket öppet, men vädret gjorde att man beslutade att det behövde vara stängt. Därmed kommer man att kräva vaccinbevis för alla i publiken över 18 år.
AIK fotboll tycker att beskedet om att räkna Friends som en inomhusarena när taket är stängt kom sent.

"AIK Fotboll vill naturligtvis ta ansvar för att genomföra arrangemang på ett tryggt och smittskyddsäkert sätt. Därför är det högst beklagligt att information om klassificeringen av Friends Arena kommer så pass sent inpå evenemanget, speciellt då den skiljer sig från tidigare direktiv", skriver fotbollsklubben på sin webbplats.