Tjuvarnas nya heta byte. Foto: Mostphotos

Takboxen – tjuvarnas nya heta byte

Nu är takboxar hett byte bland tjuvar som härjar på Lidingö . Bara i oktober har åtta takboxstölder anmälts. Tjuvarna ser ut sitt byte och slår till i skydd av mörkret.

  • Publicerad 12:11, 13 okt 2017

Det är inte bara fälgar, rattar och lyktor på bilar som intresserar tjuvar. Nu uppmärksammar även polisen bilägare på att hålla koll på takboxen.

Bara på Lidingö har åtta stölder av takboxar rapporterats hittills i oktober.

Dagen efter märker den drabbade att boxen är borta.

Stölderna liknar delvis de bildelsstölder som uppmärksammats stort de senaste åren, berättar kommunpolis Fredrik Wallin.

Fredrik Wallin.

– Tjuvarna har sett ut sina tilltänkta brottsobjekt i förväg och passerar sedan igenom ett område nattetid, i en skåpbil eller bil med släp. De monterar loss de boxar de tittat ut och avviker osedda från platsen. Dagen efter märker den drabbade att boxen är borta.

För att skydda sin takbox tipsar polisen om att om möjligt har boxen inlåst i ett garage. Går inte det bör boxen vara tömd på värdefulla föremål.

En viktig sak är också att stöldskyddsmärka sin takbox. En box som kan härledas till en ägare är inte lika attraktiv på stöldmarknaden. Slutligen uppmanar polisen allmänheten att vara vaksam och rapportera om man tror att man sett ett pågående brott eller förberedelse till brott.

– ”Töm bilen, och takboxen, själv innan tjuven gör det” är en gammal brottsförebyggande uppmaning att följa, säger  kommunpolis Fredrik Wallin.