Pendeltåg som är upp till tre minuter sena ska ropas ut som att de är i tid. Foto: Stefan Källstigen

Tågvärd ville inte ropa att sena tåg var i tid – stängdes av

Pendeltåg som är i tid eller upp till tre minuter sena ska ropas ut att de är i tid. Det bestämde tågbolaget MTR i fjol. Men tågvärden Rainer Andersson vägrade – och blev avstängd, rapporterar DN

  • Publicerad 08:22, 11 feb 2020

I somras införde MTR – som kör pendeltågen i Stockholms län – att tågvärdar ska ropa ut när pendeltågen rullar in i tid, även om de är upp till tre minuter sena.

Detta vägrade Rainer Andersson som varit tågvärd i över 20 år att göra. Då stängdes han av från sin tjänst i två månader och fick andra arbetsuppgifter. Något som DN skrivit om.

– Jag blev avstängd för att jag vägrade ropa ut att tåget var i tid om det inte var det. Det kändes faktiskt skrattretande. Jag kan inte ljuga gentemot resenärerna. Arbetsgivaren hävdade att det var arbetsvägran, och formellt så var det ju det, säger Rainer Andersson till DN.

Utropen görs på tåg norrifrån in till station Odenplan och söderifrån in till city, samt vid ändstationerna.

Höll protestmöte mot arbetsvillkoren

Syftet är att få resenärerna att inse att tågen faktiskt är i tid, enligt MTR.

Enligt DN, höll omkring 100 anställda inom MTR ett protestmöte i slutet av januari. Där togs inte bara frågan om utropen upp. Där vittnades även om stränga toalettregler, censur och tystnadskultur.

– Vi är stolta över vår personal och ser väldigt allvarligt på påståendena. Ingen ska behöva vara rädd när man arbetar på MTR, alla har rätt till sina åsikter, säger Henrik Dahlin, vd för MTR pendeltågen, till DN