Moa Bolin och Sandra Åkerman (topp, till höger) trivs vid Hägernäsbadet i Täby. Johanna Bergman, 37, med Stella, 7, och Clara, 4, väljer Björklunds hage i Bromma. Till höger: Kolla in stoppen längs Roslagsbanans linjer! Foto: Mikael Andersson

Tågluffa på Roslagsbanan i sommar

Allt fler väljer att skippa både flyg och bil för att istället resa med mer miljövänliga alternativ som tåg. Och vad passar väl då bättre än att semestra på hemmaplan, med de färdmedel som lyder under SL-kortet? Spana in guiden till Roslagsbanan och kartorna här!

  • Publicerad 11:50, 1 jul 2019

STOCKHOLM

1) Universitetet: Inte långt från Roslagsbanan, en kvart att gå ungefär, finns Bergianska trädgården.

Här kan du ta en lunch eller en fika på Gamla Orangeriet. Du kan också gå till Naturhistoriska riksmuseet, som passar både barn och vuxna (gratis entré).

DANDERYD

2) Mörby: Ta en promenad till Kvarnparken. Här kan du vandra Nora-Ekeby kulturstig, en arkeologisk och kulturhistorisk vandring på sex kilometer.

Längs sträckan finns flera fornlämningar, till exempel runristningar och gravfält. Vid Kvarnparken finns också Kvarnparksbadet. I själva Mörby centrum finns flera restauranger.

3) Djursholms Ösby:Ta en promenad eller byt till buss vid Djursholms Ösby och ta dig mot Djursholms torg. Där finns flera restauranger och butiker, plus en nyrenoverad brygga där du kan ta en glass eller strosa längs strandpromenaden. Vid Germaniaviken finns också en barnvänlig sandstrand.

4) Bråvallavägen: Hoppar du av vid Bråvallavägens station har du en kort promenad till Ösbysjön, en liten mysig sjö med bryggor. Här finns också grönytor, beachvolleyplan och en allmän grill.

5) Altorp: Sugen på vackra jättelika ekar eller gamla gravfält? Då är Svalnäsplatsen för dig. Här finns en rik ängsflora och villorna i Svalnäs i sig är också värda en tur.

Det finns till och med en bok om dem som heter Svalnäsvillorna i Djursholm.

TÄBY

6) Galoppfältet: Gå av här och hamna vid Täbys gamla galoppfält. Spela en match i padel på de nybyggda banorna, samtidigt som du spanar in nya stadsdelen Täby park som byggs.

För den som vill känna galoppfältets historiska vingslag står den gamla läktarbyggnaden fortfarande kvar.

7) Viggbyholm: Precis vid Roslagsbanan ligger Viggbyholms stationskafé om hungern tränger sig på. Precis bredvid ligger en gammeldags leksaksaffär du kan kika in i.

Vill du gå lite längre kan du ta en promenad runt Rönningesjön.

8) Näsby allé: Gå rakt fram genom grindarna så kommer du till Näsby slott, där den som vill spendera mer pengar kan äta en lyxig middag. 

Ta en promenad till nästa stopp på Roslagsbanan eller åk till Näsby park – där bassängbadet Norrskogsbadet ligger. Vill du bada i sjön, sväng av till badplatsen Näsaäng och ta ett dopp i det blå.

9) Hägernäs station: Längs med Värtan kan du också ta en mysig promenad, och om du på kuppen blir sugen på ett dopp finns Hägernäs­badet.

Den med medhavd matsäck kan promenera Lorensviksvägen till ett trädäck med utsikt mot Viggbyholms båtklubb där du kan äta och spana in båtlivet – och en och annan sjöfågel.

En promenadsträcka bort från Hägernäs station finns Rönninge by, med ladugård med djur, en kaffestuga, hembygdsmuseum och en slöjdbod.

10) Täby kyrkby:Ta promenaden förbi Täby kyrka och fortsätt en bit så kommer du till Nygårds värdshus där du kan äta en sommarlunch.

Pilgrimsvandra. Du passerar vackra kyrkor längs pilgrimsvandringen från Frösunda. Foto: Hege Hellström

Badsugen. Vid Bergsjön kan man bada både från klippor och vid sand. Foto: foto: Maria Svensson

VALLENTUNA

11) Vallentuna centrum: Fika på Stenugnsbageriet eller ät en matbit på någon av restaurangerna i centrum, eller ta ett dopp vid Kvarnbadet som med sina utomhusbassänger passar bra för barnfamiljer. Missa inte vackra Vallentuna kyrka.

12) Lindholmen: För dig som vill vandra kan du gå en kvart och komma till Ubbysjön. Vid Lindholmsvägen finns en en nyanlagd p-plats med en anslutande stig ned till leden som går runt hela sjön.

Vill du gå lite till tar du en promenad på tjugo minuter till Hökeriet och Granby gård, här finns fika, närproducerat käk, hantverk och gårdsbutik.

Passa också på att spana in Granbyhällen – Sveriges största runristning i fast berg. I Lindholmen finns också Gustav Vasas ek, där det sägs att Gustav Vasa föddes.

13) Frösunda: Kliv av vid det pittoreska stationshuset och vandra längs pilgrimsleden.

Pilgrim Vallentuna består av tre vandringsleder genom socknarna Markim, Orkesta och Frösunda. Runstenar, gamla husgrunder och gravhögar längs vägen berättar om tiden för länge sedan.

14) Kårsta: Ta en promenad genom skogen till mysiga Bergsjön där du kan bada från sandstrand eller klippor.

Vill du ta del av Norrorts kanske mest otippade restaurang så gå till villan där Kårsta Del Sol ligger. Altan finnes!

Hej stockholmare, var hemestrar du helst?

1. Var hemestrar du helst? 2. Vilket är ditt favoritställe att åka till med SL-kortet?

Foto: Mikael Andersson

Moa Bolin, 28, Hägernäs, och Sandra Åkerman, 46, Hägernäs, med hundarna Elvis och Musse

1. – Jag åker gärna ut på Värmdösidan av stan, Bullandö har en fin badstrand, säger Moa.
1. – När jag var yngre var det Rålis, numera hänger jag nog mest här vid Hägernäsbadet, det är nära och fint, säger Sandra.
2. – Norrtälje! Det är trevligt där. Och så finns det en bra tv-spelsaffär, om man är intresserad av sånt, säger Moa.

Foto: Anton Kyhlbäck

Axel Lindgren, Edsviken:

1. – Inne i stan. Kungsträdgården är väldigt fint att åka till, för picknick eller liknande. Jag brukar åka dit med kompisar.
2. – Om jag skulle välja något här i närheten, då skulle det nog vara Edsbergs slott eller Ulriksdals slott där de har ett fint värdshus, för en semesterdag. Annars har man ju även hela Djurgården som är fint också.

Foto: Anton Kyhlbäck

Araia Ghirmai Sebhatu, 37, och sonen Moses Sebhatu, 6,5 år, Kista

1. – Vår familj semestrar alltid på hemmaplan och åker ofta runt. Just nu är det mycket badställen, som stranden i Vällingby eller badplatsen Flaten. Eller ute i Västerhaninge. Det finns många platser man kan åka till.

2. – Skärgården. Folk är för bundna till innerstan. Alla har dock inte råd med ett SL-kort för att göra en sån semester, det ska man komma ihåg.

Foto: Mikael Andersson

Johanna Bergman, 37, med Stella, 7, och Clara, 4, Södra Ängby

1. – I dag fick Stella välja mellan Ängbybadet och Björklunds hage, och det blev hagen! Annars är vi mycket på Ängbybadet, säger Johanna.
1. – Stan! Skansen, till exempel, säger Johanna.
2. – Gröna Lund! Lustiga huset är bäst, det svåraste är i slutet, den där mattan man ska åka på, säger Stella.

Foto: Mikael Andersson

Sofia Diatchenko, 24, Kallhäll och Tanja Diatchenko, 47, Årsta

1. – Tantolunden är vi en del i, sedan är vi lite sugna på att åka till Aspudden, det ska vara barnvänligt där. Långholmen är också bra, säger Tanja.
1. – Jag gillar Hornsberg som är fint, och Årsta torg, säger Sofia.
2. – Sandhamn! Dit åker vi ibland, det är väl så långt man kan ta sig med SL-kortet, säger Tanja.

Nyfiken på en annan tur?

Kolla in de här guiderna till tunnelbanan och pendeltåget:

Pendel: Tågluffa med SL-kortet i sommar

T-bana: Tågluffa på tunnelbanan i sommar

Visa merVisa mindre