Partiaktiva från båda lägren satt i publiken. Foto: Wilhelm Jaresand

Taggad König Jerlmyr i Vasaparksduellen

Ann König Jerlmyr var den klart mest taggade i valduellen mot Karin Wanngård i Vasaparken. Mitt i Stockholm var på plats.

  • Publicerad 20:32, 4 sep 2018

Det var en vacker och solig kväll som trots att det är september fortfarande verkar somrig. Moderatorn, DN:s Viktor Barth-Kron, inledde debatten med att åkalla minnet av de valdueller som hölls i Vasaparken för ett halvsekel sedan. Då samlades horder med folk i parken för att lyssna på Folkpartiledaren Bertil Ohlin och statsminister Tage Erlander.

I dag är det inte lika mycket vanligt folk som sluter upp – de flesta i publiken utgjorde stödtrupper till kvällens kombattanter Anna König Jerlmyr, M, och sittande finansborgarråd Karin Wanngård, S.

Stark ekonomi

Medan Wanngård kunde peka på att den senaste mandatperioden inneburit stark ekonomi, ökad sysselsättning och fler nior som blir behöriga till gymnasiet satsade König Jerlmyr på en mer offensiv stil. Hon hävdade att S ”medvetet far med osanning för att ta politiska poäng” och lovade att hon själv aldrig skulle göra något liknande. Hon var den klart mest taggade av de två.

De sakfrågor som debatterades var tryggheten, jobben, bostäderna och skolan. Den senare frågan är den som vi stockholmare rankar som viktigast i den Novus-undersökning som vi publicerade i förra veckan.

Fler lärare, fler lektioner

Här pratade Wanngård om att 1000 nya lärare har anställts och hon lovade lika många.

– Vi behöver fler vuxna i skolan. Fler lärare, lärarassistenter och även tvålärarsystem, sa ahon

König Jerlmyr ville i stället prata om att det behövs mer undervisningstid

– En timme mer om dagen behövs, det ger resultat, sa hon utan att nämna något om M:s förslag att införa tre terminer.

Fler poliser

Trygghet har seglat upp som en allt viktigare fråga och här lät debattörerna ibland ganska lika. Båda framhöll vikten av fler poliser, ordningsvakter och övervakningskameror. Det som skiljde dem åt var att Wanngård mer betonade det förebyggande arbetet för att hindra ungdomar att dras in i kriminalitet medan König Jerlmyr talade om att kvinnor måste kunna röra sig fritt.

Om man kan porta huliganer kan man porta män som sextrakasserar

Anna König Jerlmyr

– Om man kan porta huliganer kan man porta män som sextrakasserar, sa hon.

När det gällde bostäderna lutade sig Karin Wanngård mot den ökade takten i bostadsbyggandet, talade om att hyrorna måste sänkas och sedan drog hon fram sitt trumfkort bostadsgaranti för ungdomar. König Jerlmyrs recept handlade i stället om att underlätta andrahandsuthyrning och sänka den så kallade flyttskatten.