Inga tåg mellan Stockholm och Malmö. Foto: Mostphotos

Tågen mellan Stockholm och Malmö rullar igen på onsdag

En kraftig brand i industribyggnad intill järnvägen stoppar tågtrafiken till och från Hässleholm. Tågen mellan Stockholm och Malmö rullar igen på onsdag.

  • Publicerad 09:19, 15 aug 2019

Larmet om branden i industribyggnaden och i en container på området i Hässleholm kom vid 17.45 på onsdagen förra veckan.

Industribyggnaden totalförstördes och orsakade omfattande stora skador på järnvägen precis intill, skriver Dagens Nyheter.

– När jag fick se de första bilderna från platsen såg den ut som en krigszon, med brända och förvridna rester, där det fortfarande pyrde och rök efter branden, säger Annika Canaki, distriktschef på Trafikverket Underhåll Syd i ett pressmeddelande.

Enligt distriktschefen måste i princip en helt ny bangård byggas i Hässleholm. Det är ett arbete som normalt sett tar månader, ibland år, att genomföra.

Tills bangården är återställd ställs all tågtrafik till och från Hässleholm in.

På onsdag går tågen mellan Stockholm och Malmö

Tågstoppet gör att all tågtrafik norrut på Södra stambanan och Markarydsbanan ställs in och alla resor mellan Stockholm och Malmö stoppas.

– Bussar kommer att ersätta till viss mån, men ganska snålt. Man får dubbelkolla med tågbolaget, säger Trafikverkets presskommunikatör Sara Lindström.

På onsdag väntas tågen mellan Stockholm och Malmö rulla som vanligt igen. Först på lördag beräknas samtliga avstängda sträckor vara öppna för trafik igen.

Trafikverket varnar dock för att både förseningar och kortare trafikstopp kan förekomma på grund återställningsarbetet.

Välj andra resealternativ

Återställningsarbetet med järnvägen genomförs nu i full omfattning och trafikverket har kunnat säkerställa att materialet som krävs för att ersätta det som förstördes i branden finns tillgängligt. Drygt 30 personer jobbar dag om natt med att få bangården brukbar igen.

Tills dess uppmanar trafikverket resenärer som ska resa med tåg som passerar Hässleholm att välja andra resealternativ.

SJ har ställt in samtliga dagtåg mellan Malmö och Alvesta. I dag, måndag, kör ersättningbussar på sträckan.

Nattågen mellan Stockholm och Malmö omleds och berörda resenärer meddelas via sms. Mellan Alvesta och Stockholm går tågen som vanligt i båda riktningarna.

Texten har uppdaterats.