Positiv. Sam Safa tror att folk har saknat film på bio: "Hemma är det en massa andra saker som pockar på uppmärksamheten." Arkivbild. Foto: Mikael Andersson

Tag plats! Nu lättar restriktionerna i västerort

Den 29 september säger vi adjö till publikbegränsningar och restriktioner för restauranger. Beskedet välkomnas av biografer, idrottsföreningar och krogar runt om i västerort, men pandemibekämpningen får inte bara ros.

  • Publicerad 16:37, 21 sep 2021

På Bio Kaskad i Blackeberg släpps i nuläget max 50 besökare in på föreställningarna, i en salong som rymmer över tre gånger så många. Inte konstigt att biografens projektledare Sam Safa tycker att regeringens och Folkhälsomyndighetens besked är positivt.

Samtidigt vågar han inte utesluta ett bakslag.

– Förhoppningsvis blir det inte så. Och det finns ett stort sug efter kultur. Vi vet att folk har dragit sig för att komma hit, men märker att de nu börjar komma tillbaka.

Har jobbat hårt

Tiden sedan pandemin bröt ut beskriver han som "jättetuff".

– I och med att det har varit max åtta i publiken majoriteten av tiden har vi löst det med att hyra ut bion för privata visningar, så kallad jukeboxbio. Det har lett till att det blir nästan dubbelt antal visningar, vilket tär väldigt mycket på personal och resurser för att nå en okej intäktsnivå.

För Brommapojkarna innebär de nya buden att publikkapaciteten på Grimsta IP höjs från 500 till 1 500 besökare.

Beskedet är positivt för branschen, säger klubbdirektör Manuel Lindberg. Samtidigt poängterar han att det lyfta publiktaket inte har lika stor betydelse för BP som för en klubb som AIK.

– Viktigare för oss är att vi fullt ut kan börja med våra ungdomscuper, så som BP-dagen. Det har vi inte gjort på två år egentligen.

Sådana evenemang kan samla tusentals människor, säger Manuel. Vad gäller de krav som har ställts på idrottsbranschen tycker han att de har fungerat.

– Däremot kan man tycka att det har varit orättvist fördelat, säger han och tar välbesökta gallerior som ett exempel.

Även Restaurang Baron i Vällingby centrum välkomnar restriktionernas sorti. Den lilla krogen har i pandemitider inte fått ta in fler än 30 besökare, cirka hälften av lokalens kapacitet.

Tackar stammisarna

Ställets ägare Asir Ayhan ifrågasätter varför krogarna ska drabbas så hårt av restriktionerna när man kan röra sig fritt på andra platser.

– Jag känner massor av folk som har gått i konkurs eller sålt sitt hus för att betala. Det är ingen som tänker på dem.

Samtidigt har "baronen" rett sig förhållandevis bra, konstaterar han.

– Förorten har klarat sig bättre än krogarna i stan tack vare sina stammisar.

Ska ni fira återgången till det normala på något sätt?

– Vi bara kör, som om ingenting har hänt.

Detta gäller ännu – till den 29 september

Vid allmän sammankomst eller offentlig tillställning undviks trängsel, deltagare ska kunna hålla avstånd till varandra och handtvätt eller handsprit erbjuds.

Maxantal deltagare inomhus: 50 stående/300 sittande.

Maxantal deltagare utomhus: 600 stående/3 000 sittande. Max 900 får samlas på ett ställe vid idrottsevenemang. 1 800 personer får delta i demonstrationer utomhus.

Källa: Länsstyrelsen, Krisinformation

Visa merVisa mindre