Maxi i Barkarbystaden släppte inte in några kunder under strömavbrottet. Foto: Lucas Brischetto

Tåg inställda – elavbrott drabbade tusentals

En kranbil körde in i en elledning väster om Rotebro vid 08.13 som orsakade ett stort strömavbrott för ungefär 26 000 kunder i Järfälla och 2300 i Upplands-Bro. Sollentuna polishus drabbades också av elavbrottet.

  • Publicerad 08:40, 3 jul 2018

En kranbil körde in i en kraftledning i Överby, väster om Rotebro på väg 267, vid klockan 08 på tisdagsmorgonen. Enligt P4 Stockholm ska det då ha börjat brinna i ett ställverk i närheten. Runt 15 brandmän kallades till olycksplatsen.

– Det har varit några småbränder i terrängen och vi är kvar på plats med några enheter, säger Erik Westring på Storstockholms räddningscentral till Mitt i vid 10-tiden.

Varken föraren eller några andra personer ska ha skadats och kranbilen ska nu bärgas från platsen. Vad som orsakat olyckan är oklart.

28 000 drabbade elkunder

Elledningen, som misstänks ha slitits av, orsakade ett stort strömavbrott för cirka 26 000 elkunder i Järfälla och 2300 i Upplands-Bro.

Elkunderna saknade ström från klockan 08.13.

– Nu har vi kopplat om och samtliga elkunder ska ha ström från strax innan 09, säger Mikael Björnér, presstalesperson på Vattenfall.

Det var Vattenfalls elledning som förstördes och kunder på Eons elnät som påverkades av strömavbrottet.

Maxi nekade matkunder

Ica Maxi i Barkarbystaden drabbades av strömavbrottet, men matvarorna ska inte ha påverkat eftersom avbrottet blev under en timme. Vid 09.00-tiden hade matbutiken ström igen.

– Vi släppte inte in några kunder och vi tog ut alla under tiden, berättar en anställd.

Polisarbetet försvårades

Även i polishusen i Sollentuna och Jakobsberg blev det problem på grund av strömavbrottet. Pass kunde inte hämtas ut.

– Jag vet att delar av vår polisstation i Sollentuna var utan ström. Men vi har reservkraften igång. Tidigare var även Jakobsberg utan ström, förklarar vakthavande befäl Carina Andersson vid RLC.

– Vissa arbetsuppgifter kan vi inte utföra trots reservkraft. Datatrafik som inte fungerar där, men det kan vi sköta på annat håll.

Flera inställda tåg

Avbrottet ledde också till att tågtrafiken mellan Rotebro och Arlanda stod helt still. Tågen började rulla som vanligt igen först vid 10.30-tiden.

– Det betyder att de har fått välja andra färdsätt. Det var några resenärer som fastnade mitt i, men dem lyckades vi få fram något försenat, berättar en anställd på Arlanda Express.