IVO. Läkaren har anmälts av Ivo som vill dra in hans läkarlegitimation. Genrebild. Foto: Ulrica Andersson

Tafsande ortoped riskerar legitimation

En ortoped i Stockholmsområdet, som tidigare dömts för sexuellt ofredande, riskerar nu att förlora sin läkarlegitimation efter att ha anmälts till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd av Ivo.

  • Publicerad 08:03, 23 jul 2021

Ortopeden dömdes för två år sedan för att ha sexuellt ofredat två av sina patienter.

De två kvinnliga patienterna sökte sig till läkaren för besvär med fötterna. Men under besöken hade de genomgått undersökningar där läkaren känt med handen innanför kjolen samt smekt en av patienterna på bröstet.

Tingsrätten dömde mannen till villkorlig dom utan böter. Läkaren överklagade men i december förra året fastslogs domen i hovrätten.

Ivo-utredning

Inspektionen för vård- och omsorg (Ivo) har tidigare utrett ortopeden efter händelsen men utredningen avslutades utan kritik, då man menade att det inte gått att fastställa de faktiska omständigheterna kring händelserna.

Men efter hovrättens dom förra året öppnade Ivo ett nytt tillsynsärende. Nu har Ivo, i en anmälan inkommen 13 juli i år, anmält läkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN).

I anmälan skriver Ivo att så som läkaren har agerat visar på "bristande omdöme och ansvarstagande" och att "han har därför även visat sig uppenbart olämplig att utöva yrket som läkare".

Nekar till brott

Läkaren nekade till brott och uppfattade tingsrättens dom som en sammansvärjning och hämndaktion mot honom.

Nu är det upp till HSAN att avgöra om läkarens legitimation ska dras in eller inte.