Färdigklippt. Efter 22 år i Salong Vera tackar Elisabeth Brett för sig. Foto: Pekka Pääkkö

Tack och hej! Salong Vera slår igen efter 70 år på Söder

I otaliga decennier har stockholmare kunnat fixa frippen på Salong Vera. Men nu är det dags för frisören Elisabeth Brett att pensionera sig – därmed slår salongen igen.

  • Publicerad 11:07, 28 jan 2022

Konstigt att axlarna hänger kvar

Trots att Salong Vera på Gotlandsgatan snart ska stänga är det uppsluppen stämning lokalen.

I varsin fåtölj, i samtal med ägaren Elisabeth Brett, sitter stammisarna Eva Uhrbom och Lena Petersson. De har klippt sig hos henne i 20 års tid.

– Vi är som inneboende, säger Eva skämtsamt.

Men salongen har funnits längre än så, berättar Elisabeth – några speglar och bord är original, från den tid den Vera, som gett namn åt salongen, jobbade här.

– Jag är uppvuxen med såna möbler. Min mamma var frisör i Norge, på Tromsö, hon hade likadana möbler. De här är säkert 70 år gamla, säger hon.

Inte bara klipp. För stammisarna Eva Uhrbom och Lena Petersson är Salong Vera ett ställe trevligt att hänga på. Foto: Pekka Pääkkö

Hamnade i samtal

Att just Elisabeth tog över Salong Vera var en slump. För ungefär 22 år sedan var hon i krokarna för att kopiera nycklar och råkade hamna i samtal med Astrid, den tidigare ägaren.

– Jag hade egentligen tänkt sluta som frisör, men hon undrade om jag ville hjälpa till i salongen. Men så blev det så att jag tog över den i stället. Det var ödet, säger Elisabeth.

Gammal utrustning. Från sin mors salong har Elisabeth sparat bland annat rakknivar och locktänger, även om hon själv gått över till mer moderna motsvarigheter. Foto: Pekka Pääkkö

”Nog äldst i Sverige”

Hur länge Salong Vera funnits är inte helt säkert. När Astrid lämnade över nycklarna var hon över 80 år gammal och hade klippt hår här i 40 års tid.

Själva huset salongen ligger i stod klart i slutet av 1920-talet. Så någon gång mellan det, och att Astrid tog över på 60-talet, öppnade Vera salongen.

– Salongen kan vara upp till 90 år gammal och den har bara haft tre ägare. Det är en av de äldsta butikerna på gatan och nog en av de äldsta frisörsalongerna i Sverige, säger Elisabeth.

Elisabeth Brett med en frisyrtidning med hårmoden ungefär från den tid hon själv började i branschen. I bakgrunden sitter stammisarna Eva Uhrbom och Lena Petersson. Foto: Pekka Pääkkö

Klippt hår hela livet

Som 15-åring började Elisabeth sin utbildning till frisör i Oslo. Sedan dess har hon jobbat som frisör, frisörlärare och med skönhetsvård. Aldrig har det varit tråkigt, menar hon.

– Roligast är att klippa fram en frisyr på den som inte har en. Man måste se hur håret växer, var virvlarna sitter. Så ska frisyren vara fram till nästa klippning.

Men nu är det färdigklippt för Elisabeth. I år fyller hon 70 och det är dags att pensionera sig. På måndag stänger Salong Vera.

– Då har jag en klipptid inbokad! Sedan vet jag inte var jag ska klippa mig, säger Lena.

– Det känns sorgligt att lämna det här. Jag har trivts fantastiskt bra. Mest kommer jag sakna alla fantastiska kunder, säger Elisabeth.

Hur många har du klippt i ditt liv?

– Min son gjorde en överslagsräkning och kom fram till ungefär 100 000 klippningar.

Vad tänker du om det?

– Att det är konstigt att axlarna hänger kvar.

Prislista 1958. Vanlig klippning, 3,50 norska kronor. Prislistan kommer från Elisabeth Bretts mors salong på Tromsö. Foto: Pekka Pääkkö

Nya tag

Men färdigklippt i lokalen är det inte. I februari öppnar här i stället Happy Ends. Den som då ska hålla i saxen är Tzeni Poultourtzidou Amid. Som barn var hon en av Elisabeths första kunder.

– Jag har flyttat från Söder, så det känns nostalgiskt att komma tillbaka. Stället ska få nytt utseende och nytt namn, men fortfarande vara en frisörsalong. Jag ser den lite som en hyllning till Elisabeth.

Ett liv med saxen i hand

Namn: Elisabeth Brett.

Ålder: 69.

Född: Norge.

Yrke: Frisör, vilket hon började studera till i Oslo 1967.

Kändisbesök på Salong Vera hon minns: ”Skavlans mamma. En del musiker har det också varit då min man jobbar med musik, men jag kommer knappt ihåg vilka.”

Vad som väntar efter pensionen: ”På 22 år har jag bara haft två veckors sammanhängande semester. Jag har inte kunnat ha stängt längre än så, jag har ju kunder att tänka på. Nu ska jag vara med hundarna, spela golf, resa och njuta.”

Visa merVisa mindre