2020. Skansen stängde, Östermalmsborna debatterade nya och gamla hus, Hedengrens krisade och mitt i allt renoverades tornet på Karlaplan 8. Foto: Sacharias Källdén, Pekka Pääkkö

Tack för det här året – hoppas nästa blir bättre!

Först öppnades några dörrar – sedan stängdes andra med besked. När Mitt i Östermalms reporter blickar tillbaka på 2020 ser han ett år som inte liknar någon annat.

  • Publicerad 06:15, 28 dec 2020

I början av året gick det åt rätt håll. Östra Real, Östermalmshallen och Dramaten slog högtidligt upp portarna efter omfattande renoveringar. Men sedan dröjde det inte länge innan pandemin slog till.

Under våren präglades inte bara nyhetsrapporteringen av corona. Många kämpade för sin överlevnad – ekonomiskt, eller bokstavligt talat. Andra försökte lära sig att ta hand om studier, arbete och sociala relationer på distans.

Samtidigt är det mycket som lunkat på vid sidan om, lite i skymundan.

Bostadsrättsföreningen på Karlaplan 8 strävade på med sin ambitiösa renovering av tornet i hörnet mot parken och lämnade sitt bidrag till bevarandet av Östermalms siluett.

En siluett som förresten fick en rejäl släng av sleven när Arkitekturupproret tog med fyra byggnader från stadsdelen bland de sex första på listan över Stockholms fulaste byggnader.

Och de kommande åren får vi mer att diskutera på det temat. För nu står det klart att norska OBOS tar över Gasklocka 4 från Oscar Propterties – och därmed lever planerna på ett 110 meter högt bostadshus på Östermalm.

När året snart är slut är det tydligt att 2020 inte liknar något annat.

Skansen har stängt, för första gången på 129 år. Och anrika Hedengrens är en av alla handlare som knäar under kraften av den andra vågen.

Att Folkets Hus i Nacka till slut nobbade att ta över den tillfälliga Östermalmshallen kanske inte går att skylla på pandemin. Men låt oss hoppas att det också löser sig nästa år.