Uppfinnaren. Evy Willén tröttnade på varor som blandade ihop sig och tänkte till. Foto: Lotten Engbom

Täbyuppfinningen som stoppar tjafs i kassan

Kassapinnen, eller kundpinnen som vissa säger, gör jobbet lättare för personalen i matbutiker världen över. Få kanske vet att kassapinnens ursprung hittas i Täby

  • Publicerad 10:00, 14 sep 2016

1974 började Täbybon Evy Willén arbeta i kassan på B&W i Arninge. Där blev det ständigt en enda röra när kundernas varor körde ihop sig på bandet.

– Det var inte klokt. Allt blandade sig. Fasen, tänkte jag, man måste ju kunna göra något åt det, säger Evy Willén, 81 år.

Sagt och gjort – Evy gick till chefen och föreslog en vanlig träpinne för att separera kundernas varor.

– Sen rätt var det var låg det en pinne där, säger hon.

Kassapinnen spred sig från B&W i Täby, och i dag är den ett standardinslag i matbutiker världen över.

Evy Willén grämer sig inte att hon inte tog patent och därför inte fick något betalt för uppfinningen. I dag känner hon bara stolthet när hon går in i en matbutik och ser pinnen.

– Jag blir lite mallig. Det är en sådan enkel uppfinning som gör att det fungerar, säger hon.

Några som är glada över att Evy Willén uppfann kassapinnen är personalen på Ica Kvantum i Arninge. Utan den blir livet väldigt jobbigt för kassapersonalen.

– Det är många gånger som ingen lägger upp den. Kunden blir irriterad för att man blippar in deras varor på kunden innan, men hur ska jag kunna veta vems som är vems, säger Elisabeth, som arbetar i kassan.

Men pinnen medför också en del diskussioner – vilket är egentligen det rätta sättet att hantera den på.

– Vissa tycker att man ska lägga den framför sina varor, andra att man lägger den bakom, säger Elisabeth.

– Själv tycker jag att man ska lägga den bakom sina varor. Det är en trevlig gest och en markering på att man är klar.

Uppfinnaren själv kan man instämma.

– När en kund har plockat upp sina varor så tycker jag att den kunden ska lägga upp en pinne. Och den ska ligga på tvären, säger Evy Willén.

Mer om kassapinnen

Andra namn är kundpinne, kassa-kloss, varuavskiljare och kund-
avskiljare.

2005 gjorde DN en undersökning där folk fick rösta fram ett namnförslag på föremålet. Av 28 350 röster vann ”kassakloss” med 6 594 röster, mycket knappt före ”kundpinne” med 6 538 röster.

Huruvida man ska lägga kassapinnen framför eller bakom sina varor är inte det enda som diskuteras. I Facebookgruppen ”Vi som vrider på pinnen” lägger hundratals svenskar ut bilder när de lagt pinnen på andra ledden, alltså
i stället för ”standard” på bredden ligger den vertikalt mellan varorna. Allt för att se hur folk reagerar på moderniseringen.

Visa merVisa mindre