Prideparaden – inget för Erik Andersson (M) i år. Foto: Mitt i / Ingela Bendrot

Täbytopp i twitterstorm om Prideparaden

Erik Andersson (M) twittrade att han avstod Prideparaden – reaktionerna kom snabbt. –Jag är för frihet och ett öppet inkluderande samhälle, säger han samtidigt som han riktar kritik mot RFSL som arrangör.

  • Publicerad 11:45, 7 aug 2018

Erik Andersson (M) som kandiderar till kommunstyrelsens ordförandepost i Täby deltog i år inte i Prideparaden, något han gjort tidigare. På Twitter förklarade han varför:

”I år har jag bestämt mig att inte gå i Prideparaden. Jag är för frihet och rättvisa men kan inte stödja en organisation som:
1. Tillåter kommunistiska symboler på scen. Allt annat än frihet
2. Inte inbjuder alla riksdagspartier till debatt men F!. Det är fel och orättvist.”

Flera reaktioner på Twitter

Ett inlägg som fick många att reagera.

– Jag är för frihet och ett öppet inkluderande samhälle och de allra flesta  var positiva till min tweet. Jag tror att många efterfrågar hederlighet och saklighet i politiken och detta var ett sätt att visa det på, säger Erik Andersson till Mitt i.

Även flera politiker reagerade. Däribland allianskollegan Mats Nordström (L) som är vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Täby och före detta ordförande för Pride.

– Det är häpnadsväckande att han gör en annan bedömning än Moderaternas partiledare Ulf Kristersson som verkligen har visat öppenhet genom att gå i Prideparaden. Paraden är till för att visa sitt stöd till medmänniskor, och inte organisationen Pride, säger Mats Nordström som också är förbundsordförande för HBT-liberalerna.

Mats Nordström gick paraden tillsammans med flera andra Täbyliberaler.

– Vi som kommunpolitiker ska stå upp för allas lika värde och rätt och hbt-personer i Täby ska känna att politikerna visar sitt stöd.

Mats Nordström, förbundsordförande HBT-liberaler, Anna Starbrink, landstingsråd, Jan Björklund, partiledare och Barbro Westerholm, riksdagsledamot. Foto: Liberalerna

Skapade reaktioner

Även oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) ansåg att han gjorde fel. Hon skrev bland annat:

”Din sympati för SD:s rätt att alltid vara med överallt går före din sympati för Prides kärleksbudskap?”

Andra skrev Erik Anderssons beslut var rätt och menade att medmänsklighet inte alltid behöver bli politiskt.

Några riktade kritik till vänstern och framförallt till artisterna Rebecca & Fiona som uppträdde med en kommunistisk symbol. Något Fiona själv bad om ursäkt för.

– Vi har väldigt svårt att påverka artisternas scenkläder. Sen så kan man diskutera lämpligheten i att ha just hammaren och skäran på Pridefestivalen, säger Alf Kjeller, kommunikationschef på Europride till Aftonbladet.

Har gått andra år

Det var ett av argumenten som fick Erik Andersson att avstå paraden.

– Att artister på Pride uppträder med hammaren och skäran är bara fel. I kommunistiska Ryssland fick man fängelse om man var homosexuell. RFSL som till viss del är finansierat av statliga medel borde tänka på vilka artister de bjuder in, säger han.

Någonstans blir det orättvist och odemokratiskt och det är inget jag står bakom

Erik Andersson

Erik anser inte heller att det är rättvist att RFSL bjuder in till debatt med samtliga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna. Men bjuder in F! som står utanför riksdagen.

Att RFSL inte bjuder in SD på Pride är en linje de har haft sedan 2006 då partiet dessutom är motståndare till evenemanget.

– Det handlar om att RFSL ordnar en debatt men väljer att inte ta med alla folkvalda partier och istället ett parti som F!. Man behöver inte sympatisera med SD:s politik men någonstans blir det orättvist och odemokratiskt och det är inget jag står bakom, säger Erik Andersson.