Maja Nilsson från Täby gör huvudrollen i Viktor Rydbergs nya musikal "American idiot". Foto: Läsarbild Privat

Täbytjej gör huvudroll i ny musikal

Trots att Maja Nilsson går naturlinjen på gymnasiet, har hon fått huvudrollen i Viktor Rydbergs musikal ”American Idiot”. Det är en uppsättning från Broadway, där hon spelar rebellen Whatshername. – Hon är en stark karaktär i en annars killdriven handling.

  • Publicerad 17:39, 24 nov 2017

Varför sökte du till skolans musikal? 

– Anledningen att jag sökte till Viktor Rydberg Odenplan från första början, var för att kunna gå naturlinjen och samtidigt ha chansen att vara med i musikalen i trean. Det känns både häftigt och konstigt, eftersom jag haft det som dröm så pass länge.

Vad tycker de som pluggar estetisk linje om att en naturare får huvudrollen?

Jag var lite nervös innan jag lärde känna dem (skratt). Kanske att vissa skulle vara sura som gått tre år på estetiskt program. Men de är jättetrevliga och härliga människor. Det finns faktiskt ingen rivalitet. Flera andra som går natur är dessutom med i föreställningen.

Vad har du själv för musikalisk bakgrund?

– Jag började på Ministrålarna när jag var något år gammal. Sedan har jag spelat instrument, sjungit på Sylvans musikskola och gått grundskolan i Täby musikklasser. För två år sedan var jag utbytesstudent på high school i Minnesota. Då sjöng jag i musikal utanför skolan.

”American idiot” är en skiva från punkbandet Green Day, som gjordes om till Broadwaymusikal 2009. Hur ser er tolkning ut? 

– Alla karaktärer är från början hämtade ur sångerna. När vi tolkar den har tjejrollerna fått större spelrum, från att ha varit en väldigt killbaserad berättelse. Den ursprungliga uppsättningen har endast sång, men vi har lagt till dialog på svenska och sjunger på engelska.

Berätta mer om din egen roll.

– Det är en väldigt rolig roll att spela. Hon kallas för Whatshername och man får aldrig veta hennes riktiga namn. Hon är stark karaktär, som den manliga huvudrollen blir blixtförälskad i. Hon har koll på sitt värde, med självkänsla och självförtroende. Det tycker jag är coolt hos en kvinnlig karaktär.

Temat beskrivs om politiskt. Vilka ämnen tar ni upp? 

– Den berör kontroversiella frågor, som aborter, invandringspolitik och stängda gränser. Ursprungligen riktades kritik mot George W Bush. Vi har flyttat fram den till år 2019, i en snar framtid med Trump som president. Storyn kretsar kring unga människor och den frustrationen som finns i samhället.

Bottnar du själv i någon politisk fråga? 

– Definitivt kvinnorättsfrågan.

Flera som varit med i Viktor Rydbergs musikal har gått vidare till större scener. Vad är din dröm? 

– Jag vet inte riktigt. Som många andra studenter just nu, har man lite ångest inför framtiden. Men det skulle vara kul att pröva på artisteriet. Men det är en tuff bransch. Annars får jag väl bli läkare (skratt).

Fakta

Viktor Rydberg sätter upp Broadwaymusikalen "American idiot".

Mellan 12 och 21 januari 2018 sätter Viktor Rydberg gymnasium upp musikalen American Idiot på Maximteatern.

Det är den 24:e musikalen som skolan sätter upp sedan starten 1995. Den årliga musikalen är en av Sveriges största elevföreställningar.