Ensamhet. Julia och Claudia Jonas har i år skrivit en jullåt som sätter fingret på ensamheten som kan finnas kring jul, och att man kan hitta gemenskap i en oväntat vän.

Täbysystrar skriver musik om ensamheten i jul

Systarna Claudia och Julia från Täby släpper sin första jullåt. Med "Home for Christmas" vill de belysa ensamheten som kan finnas under högtiden.

  • Publicerad 16:21, 23 dec 2021

Den handlar om vad ett öppet hjärta kan leda till,

Nu förbereder sig många för dopparedagen, en glädjefylld dag för många.
Systrarna Julia och Claudia Jonas från Täby vill med sin stämningsfulla låt visa upp en annan sida av högtiden.

– Vi har velat skriva en jullåt länge, en betydelsefull som många kan relatera till. Nu under corona så har vi spelat mer tillsammans och varit mer i studion, så det blev äntligen av, säger Claudia Jonas.

Våga fira med andra

Låten heter " Home for Christmas" och berättar om en äldre man som sitter ensam inför julen. Men så får han syn på sin granne genom fönstret.

Systrarna vill sätta fingret på ensamheten som många kan uppleva under julen.

– Julen kan vara en stressig period och väldigt ensam, den släpper ibland inte in någon annan än familjen. Men vi hoppas att man kan våga fira med andra och vara lite mer öppen.

Hon sammanfattar budskapet:

– Den handlar om vad ett öppet hjärta kan leda till, säger hon.

Tog en kvart

Låten skrev skrev sig själv. Julia spelade några ackord hon tänk på sen gick det fort.

– Hon satt vid pianot och vi sjöng en text, vi hade redan klart vad den skulle handla om. Den tog en kvart att skriva tror jag, och när vi var klara var vi helt lyriska.

Musikproducenter

Julia och Claudia flyttade till Sverige från Kapstaden som barn, men har vuxit upp i Täby. De har alltid haft musiken med sig.

Båda har gått i Täby Musikklasser, samt musiklinjen på Tibble och Åva gymnasium och efter gymnasiet gick de på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Idag producerar de musik till andra och till sig själva.

Många personer har reagerat på låten, berättar Claudia Jonas.

– Vi har fått mycket positiv feedback. Folk lyssnar väldigt olika. Vissa på texten och andra på musiken, det finns något för alla.

Tror ni det blir en hit?

– Det skulle såklart vara kul. I vanliga fall är man så stressad när man släpper nya låtar, men den är inte tidsbestämd och den blir inte gammal, låter får växa själv, den kanske blir stor nästa år.

Tillsammans. I studion har de spenderat många timmar nu under pandemin. Nu vill systrarna arbeta mer tillsammans.

Snabba svar till Julia och Claudia:

Skinka eller grönkål? hmm …Ole dole doff, skinka!

Snö eller sol? snö, det känns som att tiden saktar ner när snön faller och man går in i ett slags lugn även om den perioden ofta är ganska hektisk.

Tänd ett ljus eller O helga natt? O helga natt, den är nostalgisk då det var en av de första låtar vi lärde oss på svenska.

Skidor eller skridsko? Älskar att åka skidor och dessutom är det mjukare att landa när man ramlar!

Visa merVisa mindre

Vilka är systrarna?

Claudia och Julia Jonas är båda låtskrivare och producenter.

2017 släppte Claudia bland annat hon sin debutsingel "Fade into Land" med en musikvideo filmad i Sydafrika.

2019 skrev Julia låten "Walk with Me" till klädkedjan Ellos kampanj ”Made by Women” som varit signaturlåten i deras reklam de senaste tre åren. Flera kända artister har gjort tolkningar på låten.

Nu vill systrarna jobba mer tillsammans. Nyligen släppte de jullåten "Home for Christmas", som du bland annat hittar på Spotify.

Visa merVisa mindre