Täbyspelare med blågult till U19-VM i Mexiko

Flera killar fostrade i Täby Flyers är med i den blågula truppen som snart drar till Mexiko för att spela slutspel i U19-VM i amerikansk fotboll. Den 14 juli är det premiär – mot regerande världsmästarna Kanada – på klassiska Olympiastadion.

  • Publicerad 15:05, 19 jun 2018

– Enormt inspirerade och roligt att få möta regerande världsmästarna i första matchen. Mot Kanada har vi verkligen chansen att visa att vi kan producera elitspelare på världsnivå. En tuff uppgift förstås men vi backar inte för någon, säger förbundskapten Andreas Ehrenreich.
Hela 44 spelare födda 1999-2001 är med i den svenska VM-truppen. Fyra av dem är alltså fostrade i Täby Flyers.

Ludvig Burell som spelar i offensiv linje och Victor Wikström som är wide receiver är båda födda 2001 och spelar forfarande med Täbys U17-lag.

Efter U17 lämnar de Flyers

Ett år äldre Victor Cimrell, running back, har gått vidare till Solna Täby Uniteds U19-lag och ytterligare ett år äldre Karl Berg har bytt klubbadress till Tyresö Royal Crowns.

Victor Cimrell går på riksidrottsgymnasiet i Uppsala där han börjar 3:an i höst. Victor Wikström och Ludvig Burell börjar tvåan medan Karl Berg tog studenten nu i juni, också de tre på RIG i Uppsala. Foto: Yamamoto Shinji

– Täby Flyers har bara lag upp till U17, så efter det flyttar spelarna, de flesta till Solna Täby United, förklarar Andreas Ehrenreich.

Sverige vann U19-EM i fjol

Men nu är det alltså landslaget och slutspel i U19-VM som gäller. Sverige vann U19-EM i fjol och kvalade därmed in till mästerskapet som avgörs i Mexiko den 14–22 juli.
De andra lagen i slutspelet är Kanada (rankade 1:a), USA (2:a), Mexiko (3:a), Japan (4:a) och Australien (5:a). Det är redan klart att Sverige får en tuff inledning mot Kanada den 14:e och att man därefter möter Australien den 18:e innan det till slut blir placeringsmatch den 22:a.

”De har otroligt många fler aktiva än vi”

– Kanada blir svåra, de har otroligt många fler aktiva än vi, men Australien kan vi slå. Och vinner vi bara en av de två första matcherna så spelar vi match om tredje pris den sista dagen. Det sliter mycket med täta matcher, och vi spelar på nära 2 500 meters höjd, så vi har satsat mycket på att komma riktigt vältränade till Mexiko. Tanken är att vi ska kunna återhämta oss bättre än de andra och bli bättre och bättre under mästerskapet, säger Andreas Ehrenreich.

”Killarna spelar basket i en av sovsalarna”

Just nu är laget på ett förberedande läger i Skövde. När vi pratar med Andreas Ehrenreich är det en kortare vila efter lunch innan ett två timmar långt träningspass drar igång på eftermiddagen.

– Ja, precis nu har de en stund ledigt, men jag ser att killarna spelar basket inne i en av sovsalarna. De är helt otroliga!

Premiärmatch på Olympistadion från 1968

Den 14 juli smäller det alltså, premiär mot världsmästarna Kanada. Matchen spelas på den legendariska OS-arenan från 1968, University Olympic Stadium, i Mexico City.

– Där får vi känna historiens vingslag. Jag har tagit ut den trupp som jag tror ger oss bäst chans att prestera på topp under VM. Nu ska det bli spännande att se hur dessa killar kan mäta sig med det bästa internationella motståndet vi kan få, säger Andreas Ehrenreich.