Penny Taka från Vallentuna pluggar på Tibble gymnasium i Täby och var moderator när Nobelpristagarna i ekonomi besökte skolan på torsdagen. Foto: Läsarbild Privat

Täbyskola fick besök av Nobelpristagare: ”En ära”

Esther Duflo, Abhijit Banerjee, Michael Kremer. Årets Nobelpristagare i ekonomi har varit på besök på Tibble gymnasium i Täby. Moderator för besöket var 18-åriga Penny Taka. – Det var fantastiskt kul och väldigt inspirerande, säger hon.

  • Publicerad 17:02, 12 dec 2019

Runt 600, både lärare och elever, samlades i aulan på Tibble gymnasium på torsdagsmorgonen för att lyssna till årets Nobelpristagare i ekonomi. För ett tag sedan blev skolan tillfrågad av Kungliga Vetenskapsakademien om man ville ha besök av årets pristagare – en fråga som inte gick att säga nej till.

Pristagarna höll varsin föreläsning

Under besöket höll pristagarna Esther Duflo, Abhijit Banerjee, Michael Kremer en varsin föreläsning. På scenen i aulan stod även 18-åriga Penny Taka från Vallentuna, som pluggar tredje året på samhällsvetenskapliga programmet.

– Jag höll ett öppningstal och välkomnade pristagarna. Sedan sammanfattade jag och gav en egen reflektion mellan föreläsningarna.

Efter föreläsningarna hölls en frågestund där eleverna fick ställa frågor till pristagarna.

– Det var en ära att skolan samlades under dessa omständigheter den hör morgonen. Det var väldigt engagerande att göra dessa inspirerande människor föreläsa om ett sådant viktigt ämne, säger Penny Taka.

Esther Duflo lyfte kvinnors vikt

Hon tror att det är lättare som ung att bli motiverad och engagerad när framstående personer är på plats. Framför allt gillade hon Esther Duflos föreläsning.

Hon lyfte vikten av att kvinnor syns i den här branschen. Hon var också väldigt pedagogisk och förståelig.

– Dagen var väldigt speciell och jag kommer alltid att minnas den.

Varför tror du att du fick uppdraget att vara moderator?

– Jag har jag jobbat med en del andra projekt här på skolan. Sedan tror jag nog att det kan handla om att jag brukar ha en positiv inställning till utmaningar, säger hon.

Åkte vidare till Handelshögskolan

Esther Duflo, Abhijit Banerjee, Michael Kremer fick årets Nobelpris i ekonomi med motiveringenför deras experimentella ansats för att mildra global fattigdom”.

På onsdagen åt pristagarna middag med Kung Carl XVI Gustaf under Nobelmiddagen och efter besöket på Tibble gymnasium skulle de vidare till Handelshögskolan i Stockholm.

Fakta

Penny Taka

Bor: Bällsta i Vallentuna.

Ålder: 18 år gammal.

Skola: Tibble gymnasium.

Pluggar: Samhällsvetenskap med inriktning beteenden.

Fritidsintressen: Spelar piano, tränar, gillar att ungmås med människor som utvecklar mig och gör att jag växer.

Visa merVisa mindre