Johanna Carlbom, 17, Malin Hök, 17 och Nadine Anckar, 17 från Tibble Gymnasium i Täby. Foto: Erik Lejdelin

Täbys unga oroar sig inte för arbetslöshet: ”Det löser sig”

Under coronan har ungdomsarbetslösheten ökat i länet. Men Täbys unga sitter lugnt i båten. Här är ökningen bland de lägsta i länet. – Man kan alltid få ett jobb på Ica eller donken, säger Nadine Anckar, 16.

  • Publicerad 17:15, 18 sep 2020

Arbetslösheten bland unga i länet ökade med 3,7 procentenheter mellan augusti 2019 och 2020. Framförallt är det pandemin som är den stora boven i dramat.

Efter den mörka våren har arbetslösheten fortsatt att öka även under sommaren, visar färska siffror från Arbetsförmedlingen.

Ingen stor oro i Täby

Men Täbys ungdomar verkar inte vara särskilt oroliga för framtiden.

– Alla vi känner som har tagit studenten har jobb eller pluggar. Hade fler av ens vänner varit arbetslösa hade man kanske varit mer orolig, säger Malin Hök, 17, som går i tvåan på Tibbles naturlinje.

Hennes två klasskompisar Nadine Anckar, 16, och Johanna Carlbom, 17, är inte heller oroliga.

– Det är nog också för att vi går natur, det är så brett på vad man kan välja. Och även om man inte utbildar sig till något stort så kan man alltid jobba på donken eller Ica. Det löser sig, säger Nadine Anckar.

Nadine Anckar, 16, vill nog bli läkare i framtiden, som de flesta i klassen. Foto: Erik Lejdelin

Stora skillnader mellan kommuner

Men det är inte heller Täbys unga som drabbats hårdast. Här har visserligen ungdomsarbetslösheten ökat från 2,8 till 4,9 procent men i många andra kommuner är siffran uppemot 10 procent.

– Vi har en väldigt hög måluppfyllelse i skolan och det ger ju goda förutsättningar att välja gymnasium. Det i sin tur leder till att många av Täbys unga väljer att pluggare vidare, säger Eva Von Wovern (KD), ordförande i gymnasie- och näringslivsnämnden.

Särskilt tufft för unga

För ungdomar och nyanlända som blir uppsagda gör konkurrensen med många kvalificerade att det blir särskilt tufft att få jobb igen.

– De som får ett nytt jobb nu har i regel erfarenhet, utbildning och nätverk. För de som inte har de här förutsättningarna blir det betydligt svårare att komma ut i jobb, säger Robert Flognfeldt, verksamhetsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Alex Jesus, 16, och Gustav Jender, 16, går på barn- och fritidsprogrammet på Åva Gymnasium. Foto: Erik Lejdelin

Få in en fot

För Gustav Jender, 16, är det viktigt att tidigt försöka bygga sitt cv, så att man klarar konkurrensen bättre i framtiden.

– Ja, man måste försöka få några enkla jobb så att man får ett okej cv – ett jobb på Ica eller vad som helst. Man kan inte skita i att jobba som ung och sen komma ut efter utbildningen som 22-åring och ha noll på cv:t, då blir det svårt.

Inte heller han eller klasskamraten Alex Jesus, 16, är särskilt oroliga inför framtiden.

– Har man självdisciplin och får in rutinerna med att söka jobb så löser det sig, säger Alex Jesus.

Alex Jesus säger att självdisciplin är det viktigaste när man ska söka jobb. Foto: Erik Lejdelin

Så ska man göra som ung

Alex Jesus plan är att utbilda sig till barnskötare där han vet säkert att han får ett jobb – för att sedan fortsätta plugga eller leta efter något annat.

Och det är precis så Robert Flognfeldt på Arbetsförmedlingen tycker att man ska göra.

– Stalltipset till unga är att vidareutbilda och omutbilda sig, det är bland det bästa man kan göra i det här läget. Många sektorer saknar rätt kompetens och det lär bestå även efter krisen. Framförallt inom vård och omsorg, barnomsorgen och inom teknikyrken är behovet av utbildad personal stort, säger han.

Arbetslöshet bland ungdomar

  • Öppet arbetslösa och sökande i program med aktivitetsstöd, andel av den registerbaserade arbetskraften 18-24 år, i augusti 2020. Förändring i procentenheter.
KommunÖppet arbetslösaFörändring ett år
Sigtuna10,6%+5,6
Botkyrka9,7%+4,2
Upplands-Bro9,4%+2,9
Haninge9,3%+2,7
Järfälla9,2%+3,2
Upplands Väsby8,8%+2,8
Södertälje8,7%+4,5
Huddinge8,1%+3,4
Nykvarn8,1%+6,3
Stockholm8,1%+4,2
Salem8,0%+4,5
Sundbyberg7,9%+4,0
Snitt – riket7,8%+2,9
Snitt – länet7,8%+3,7
Sollentuna7,8%+3,4
Nynäshamn7,4%+2,0
Tyresö7,1%+3,0
Vallentuna6,4%+2,6
Nacka6,3%+3,9
Norrtälje6,2%+3,0
Solna6,1%+2,7
Värmdö5,9%+3,1
Österåker5,5%+2,5
Ekerö5,4%+2,9
Täby4,9%+2,1
Vaxholm4,5%+1,9
Lidingö4,3%+2,4
Danderyd4,2%+2,1

Källa: Arbetsförmedlingen.