Täbys minikockar vill bli mästare i köket

Femton spralliga ungar står tysta och lyssnar när matkreatör Annica Karlsson delar med sig av trix och tips för hur de ska skapa magi i köket. – Jag vill bli kock, säger Isak Sterner, som är en av deltagarna i matlagningskursen på sportlovet.

  • Publicerad 09:32, 14 mar 2017

Annica Karlsson, som har arbetat som kock i många år, visar metodiskt hur barnen ska göra för att skära upp laxen, panera den med det asiatiska ströbrödet panko och sedan steka bitarna drygt en minut på varje sida.

– Jag tror det blir lite svårare att panera fisken än att göra det andra, säger Filippa Axenhorn.

Många moment att lära sig

För de små kockeleverna är det många moment att hålla reda på. Tilde Karlsson har redan andra kursdagen en klar åsikt om vad som är svårast med att laga mat.

– Att få maten varm i tid när maten ska vara klar samtidigt – och att inte skära sig, säger hon.

Annica Karlsson uppmanar alla att vara försiktiga med knivarna när de ska skära laxen. En av pojkarna fick ett litet jack i fingret dagen före.

– Det är tufft det här med knivar. Men alla fingrar är kvar än så länge, konstaterar Annica Karlsson.

Flera har kockdrömmar

Flera av barnen berättar att de lagar mat hemma ibland. De följer förstås också både små och stora mästerkockar på tv.

Isak Sterner drömmer om att bli kock. Och han är inte ensam om kockdrömmar.

– Jag tycker om att hålla på med att lägga upp mat och jag gillar att baka. Jag har varit på bakläger också, berättar Filippa, som också drömmer om att bli kock.

Annica Karlsson skojar med barnen om att hon har kockfingrar som är vana vid hetta, men understryker att de ska vara försiktiga med olja och smör i stekpannan. Hon är lugn och pedagogisk när hon blandar teori och praktik och den arga kocken i köket känns långt borta.

Annica Karlsson driver i dag eget företag som matkreatör. Det är första gången hon håller denna matlagningskurs för barn.

De ska till Operakällaren

– Föräldrar vågar inte släppa sina barn själva i köket, tycker jag att man hör, men här får de grunden. De får också självförtroende i köket , förklarar Annica Karlsson.

Hennes små aspiranter ska i slutet av veckan få göra ett kul mästarprov.

– På torsdag ska vi till Operakällaren och kocka där.

Kockat på prinsessbröllopen

Då ska de få lära sig att göra en fin toast skagen med handslagen majonnäs och handskalade räkor i köket där Annica Karlsson själv många gånger stått vid grytorna.

– Jag jobbade där när jag var yngre och jag var också där och kockade när prinsessan Madeleine och kronprinsessan Victoria gifte sig. Det var en kul upplevelse.

Hon hoppas att hennes egen passion för matlagning kommer smitta av sig på några av barnen som går kursen och att de ska bli sugna på att utbilda sig till kock längre fram.

– Det är jättebrist på kockar i branschen. Det är fler som söker till Mästerkocken än restaurangskolorna har jag läst, säger Annica Karlsson.