Ulla-Marie Petersson, samordnare på "Ett hållbart Täby". Foto: Ronja Mårtensson

Täbys miljöpolitik får kritik: ”Ta krisen på allvar”

Nätverket ”Ett hållbart Täby” kräver att kommunen tar klimatkrisen på allvar. De tycker inte att den miljöplan som finns lever upp till Parisavtalet och vill att en ny tas fram. – Klimatåtgärder är viktigt för att skapa en trygg framtid för Täbybor, säger nätverkets samordnare Ulla-Marie Petersson.

  • Publicerad 19:00, 28 nov 2019

Sommaren 2018 var ett rekordår vad gäller varma temperaturer i Sverige. Den sommaren var Ulla-Marie Petersson nyinflyttad i Täby och fick då upp ögonen för klimatet. Kort därefter skapades nätverket ”Ett hållbart Täby” och nu har gruppen över 350 medlemmar i kommunen.

Vill att miljö integreras i all verksamhet

I dag kämpar Petersson och nätverket för att få flera i Täby engagerade i klimatfrågan. Framför allt kommunen.

– Täby är en resursstark kommun som självklart borde vara med på klimatomställningen, säger hon.

Nätverkets önskan är att kommunen sätter upp mål i enlighet med Parisavtalet, ett klimatavtal som tecknades av FN i december 2015. De vill även att det upprättas en nya handlingsplan, där miljö integreras i all verksamhet i kommunen.

– Vi måste påbörja en omställning nu. Det är dags att kommunen ta klimatfråga på allvar, säger Petersson.

Täby förstår kritiken från nätverket

Annica Nordgren (C), kommunalråd i Täby och talesperson för miljö- och klimatfrågor, förstår kritiken från nätverket.

– De dokument som vi har i dag behöver uppdateras. Vi ska revidera vår miljöplan och ta fram en ny översiktsplan och en hållbarhetsplan under 2020, där de globala målen ska integreras, säger hon.

Fakta

Fem tips: Så blir du klimatmedveten

  1. Fundera på vad du själv har att förlora på att inte göra någonting, och vinna på att göra någonting. Skriv ner dessa punkter.
  2. Inventera dina utsläpp på ett klimatkonto, finns flera på nätet om man googlar, så man vet hur stora ens individuella utsläpp är per år.
  3. Sätt igång. Börja med en punkt som känns kul. Byt ut en resa mot tåg och byt ut en måltid mot vegetariskt och så vidare.
  4. Använd din demokratiska rättighet att påverka de som kan bestämma över klimatet.
  5. Sätt inte för höga mål som gör dig stressad. Försök att vara realistisk och må bra under tiden.

Källa: ”Ett hållbart Täby”

Visa merVisa mindre

Täbyalliansen har som mål under nästa år fortsätta att inkludera miljötänket i all kommunal verksamhet. Det kan handla krav vid upphandling, matavfall, sopsortering, eller satsningar på utbyggd kollektivtrafik och cykelbanor.

– Jag vill att vi tar fram konkreta förslag, där vi också jobbar långsiktigt. En plan som löper över flera mandatperioder, säger Nordgren.

Petersson: Saknas skarpa åtgärder

Ulla-Marie Petersson tycker det är bra att kommunen har en miljöplan, men hon saknar skarpa åtgärder för hur målen ska uppfyllas. Hon tycker även att kommunen kan bli bättre på att visa för Täbyborna att politikerna tar miljöfrågan på allvar.

– Det tror vi skulle hjälpa även oss invånare att förstå att vi behöver ställa om, säger hon.

Annica Nordgren håller med.

– Vi kan bli bättre på att informera om vad vi gör miljömässigt, för de som bor här ska kunna göra klimatsmarta val.

Nordgren: Täby kommun i framkant

Däremot tycker Annica Nordgren att Täby ligger i framkant i miljötänket. Kommunen är på plats elva när svenska kommuners miljöarbete rangordnas, vilket går att jämföra med 2010 då kommunen var på plats 125.

– Vi har höga ambitioner och målet är att ta sig till topp tio, men också att hålla sig kvar där. Vi kommer göra det yttersta för att ställa om klimatmässigt, säger Nordgren.