Framtiden för röntgen i Täby är nu i Unilabs händer. Foto: Anna Z Ek

Täbys enda röntgen stänger – inget krav på ny

Täbys enda röntgen stänger i februari efter att vårdföretaget Aleris förlorat i landstingets nya upphandling. I den släpptes även kravet på en röntgen i just Täby – nu är saken helt i vinnaren Unilabs händer.

  • Publicerad 15:34, 14 sep 2018

När landstinget upphandlade Stockholms röntgeninrättningar förlorade Aleris kontrakten för innerstaden och ena halvan av Norrort.

Nuvarande kontrakt löper till februari varpå röntgenmottagningen på närsjukhuset i Täby Centrum läggs ner.

Nu är det helt upp till vårdföretaget Unilabs, som vann upphandlingen, ifall en ny öppnas. Landstinget släppte nämligen tidigare kravet på att en röntgen måste finnas i Täby.

Patienter kommer få vänta

Anders Elvin

Istället blir det obligatoriskt på Löwenströmska sjukhuset i Upplands Väsby och Sollentuna sjukhus.

Det senare skulle stått färdigt i början av året men mögliga väggar och fukt i bottenplattan har försenat projektet med ett år och fördyrat det med 350 miljoner kronor.

Förlorade med pyttemarginal

Upphandlingen vann laga kraft i somras när kammarrätten valde att inte pröva överklagan från Aleris och Anders Elvin – verksamhetschef på Aleris – är kritisk.

– I den här upphandlingen är det bara priset som har fått styra upphandlingen och skillnaderna i anbuden var väldigt, väldigt små. Vad är bäst, något som kostar en krona mindre eller något som bevisligen fungerar?

Tio timmar för röntgad tumme

Även om Unilabs väljer att öppna en röntgen i Täby – något Elvin bedömer osannolikt – menar han att det här kommer få konsekvenser för öppenvården i hela Storstockholm.

– Den kommer vara förlamad och patienter kommer få vänta. Speciellt nu när Sollentuna inte ens är färdigbyggt. Som Täbybo är risken stor att man tvingas åka till Löwet eller Norrtälje. Eller sitta tio timmar på akuten i Danderyd för att röntga en tumme. Ibland är det svårt att förstå.

Lovar öppna ny röntgen i Täby

Men när Mitt i Täby får tag på Unilabs radiologichef Charlotta Wikström lovar hon att företaget kommer öppna en ny röntgen i Täby. Var vet de dock inte.

– Vi kommer ha drop in på konventionell röntgen och ha ultraljud på plats också. Vi hoppas hitta ett bra, centralt läge med nära till parkering, bussar och pendling så det blir bra för invånarna, säger Wikström.

Varför tar ni inte över Aleris lokaler som ligger centralt och redan är en röntgenmottagning?

– Vi har haft en dialog med Aleris huruvida vi skulle ta över eller inte men stängt den dialogen.

Hur går argumentet där?

– Det behöver jag inte ta med dig. Antingen så tar man över en verksamhet eller så bygger man upp en egen fräsch verksamhet. Det finns fler alternativ och vi öppnar eget och vill göra då här.