Mats Vikström sände ut ett mail om sin avgång under onsdagen. Foto: ROLF ANDERSSON

Täbyrektorns mail skapar superoro: "Ett sandlådekrig"

Under onsdagen skickade rektorn för Bergtorpsskolan i Täby ut ett något ovanligt hej då-mail till föräldrar och barn: "jag inte har styrelsens förtroende". Sen kom vändningen.

  • Publicerad 17:01, 13 dec 2017

Tidigare i dag fick föräldrar till elever på högstadieskolan Bergtorpsskolan, som drivs av Futuraskolan, ett mejl.

"Jag har i dag fått besked av min chef Peter Bergström att jag inte har styrelsens förtroende. Det beror på att jag inte drivit IMYC (international middle years curriculum) eller övergången till engelskspråkig skola tillräckligt tydligt. Skolans vinst har också varit för låg. Tack för den här tiden. /Mats".

Mejlet ska enligt uppgifter ha gått ut till föräldrar med barn på skolan.

En stund senare kommer nästa mejl, denna gång från VD:n Peter Bergström:

"Jag ber om ursäkt för den information ni alla fått sänd till er av rektor Mats Vikström. Vi hanterar nu situationen som uppstått med anledning av detta och vi kommer att delge mer information så snart som möjligt".

"Varenda barn har fått det"

En förälder på skolan, som har över 650 elever, är bekymrad över mejlen.

– Det är inte bara föräldrarna, varenda barn har fått det. Barnen är superoroade, säger föräldern, som vill vara anonym.

– Det första var lite chockartat. Det andas bitterhet. Sedan kommer det andra mejlet från VD:n, det känns inte seriöst. Man för ett sandlådekrig. Jag är chockad över hur de kommunicerar öppet med varandra. Det blir en oro i skolan.

"Har inte samsyn"

Rektor Mats Vikström, som jobbat på skolan sedan 2013, bekräftar att han och skolan troligtvis kommer att gå skilda vägar.

– Vi har inte samsyn vad gäller vissa saker, kopplat till en internationell läroplan och satsningen på att göra skolan engelskspråkig.

Om varför han skickade ut sitt mejl tidigare i dag:

– Jag fick det här beskedet i morse och då tycker jag att det var viktigt att förmedla min upplevelse av mötet, som var väldigt kort. Jag har också informerat personalen om det.

Hur gick mötet till?

– Skolans vd meddelade igår att han skulle prata lite grann om framtidsfrågor. Och så kom han här i morse och sa han att jag inte kan jobba kvar på skolan som rektor, säger Mats Vikström.

Hur kände du då?

– Att det var oväntat. Under tiden jag varit här har vi ökat elevantalet, alla elever går ut med fullständig gymnasiebehörighet, vi har ett snitt på 274 betygspoäng.

– Men de tyckte att det gav för lite vinst. De vill ha högre avkastningar.

Framåt 17-tiden tar historien ännu en vändning:

– VD:n har ringt upp och sagt att jag är anställd fortfarande. Jag ställde en rak fråga, och jag har kvar min anställning. Han sa att han hade kommunicerat det som ett förslag, att jag skulle avsluta min anställning, säger Mats Vikström.

Det är många föräldrar och barn som blivit oroade över de här mejlen.

– Det förstår jag.

Täby Nyheter har ett flertal gånger försökt att få tag i ledningen för Futuraskolan, utan resultat.