Michael Öjermo, kyrkoherde och präst i Täbys församling. Foto: Läsarbild Privat

Täbyprästen: ”Vi har svårt att hantera döden”

På lördag kommer tusentals Täbybor tända ljus vid sina anhörigas gravar. Allhelgona är fortfarande en stark tradition, men enligt Täbys kyrkoherde Michael Öjermo tar sig den stressade samtidsmänniskan allt mindre tid för prata om döden. – Vi har svårt att hantera att allting tar slut en dag.

  • Publicerad 16:00, 2 nov 2018

Allt färre vågar möta döden i dagens samhälle, det är i alla fall Täbyprästen Michael Öjermos uppfattning. Men under allhelgonahelgen flockas människor till Täbys gravar för att minnas sina bortgångna.

– Det är lite paradoxalt. Allhelgonahelgen är fortfarande en väldigt stark tradition men samtidigt så har våra andra seder kring död och begravningar förändrats.

Färre går på begravningar

Det är framförallt färre som går på begravningsgudstjänster än tidigare. Michael Öjermo tror att det beror på flera orsaker.

– Vi lever längre och de människor som dör har sedan länge lämnat det sociala umgänget. Man har varit sjuk och dålig och inte varit med i svängen.

Direkt från sjukhuset till krematoriet

Andra orsaker är att de anhöriga drar ut på begravningsgudstjänsten och att man samlas kring en urna. Michael Öjermo säger också att antalet ”direktare” har ökat.

Det vill säga begravningar utan någon som helst ceremoni – liket åker direkt från sjukhuset till krematoriet för att sedan gravsättas.

– Det ökar, inte minst i Stockholmsområdet. Jag tror det beror på att vi är överjäktade. Vi har svårt att hantera döden och att allting tar slut en dag. Sen handlar det givetvis om en sekularisering, man bär inte på en kristen identitet och man har inget språk för döden längre.

Dödens barnmorskor

Han känner att kyrkan har ett jobb där, inte minst under allhelgonahelgen.

– Vi måste våga ta tag i döden. Att våga samlas och se de sörjande i ögonen. Vi ska ge stöd och vara en slags dödens barnmorskor, säger Michel Öjermo.

Täbys församling kommer att ha gudstjänster under alla helgons dag, på lördagen, samt under alla själars dag, vilket är på söndagen.

Fakta

Allhelgonahelgen i Täbys församling

Lördagen den 3 november 2018: 

10:00 Gudstjänst med Fredrik Santell och Kristina Holm i S:t Olofs kyrka.

11:00 Högmässa med Michael Öjermo, Erika Alfredsson Bohlin och Christer Käck i Täby kyrka

11.00 Högmässa med Örjan Bildt och Jani Kenttälä tillsammans med violinisten Linda Toivola i Tibble Kyrka.

Från klockan 12.00 till 20. 00 erbjuder kyrkogårdsförvaltningen försäljning av gravljus och gravdekorationer. Begravningsplatserna ligger i Täby kyrkby.

13.00 Lördagsmusik med Stefan Ydefeldt på piano och orgel i Näsbyparks kyrka.

15.00 Andakt med Michael Öjermo, Maria Sundbäck och Oscar Fagerlund på sång i Stillheten på Södra begravningsplatsen i Kyrkbyn.

17.00 Gudstjänst till de dödas minne i Gribbylunds kapell.  Barockmusik med Kina Sönstevold, traversflöjt och blockflöjt med Knut Sönstevold, basblockflöjt Jonas Olvedal.

17.00 Musik i Allhelgonatid Sopran: Anna Karin Schäfer Flöjt: Erika Nilsson Piano/orgel: Erika Alfredsson Bohlin. I Täby kyrka.

Söndagen den 4 november 2018: 

10.00: Gudstjänst med Kristina Uggla och Kina Sönstevold i Gribbylunds kapell.

11.00: Högmässa med ljuständning i Tibble kyrka, med Michael Öjermo, Roland Möhle, Gunilla Sjömar Parnell och Tibble kyrkokör.

11.00 Högmässa i Täby kyrka med kyrkkaffe i vapenhuset. Med Jessica Holmgren och Jani Kenttälä och Linda Toivola på violin.

14.00. Mässa på finska med Seppo Leppänen och Jani Kenttälä i Tibble kyrka.

15.00 Söndagsöppet i Näsbyparks kyrka.

16.00 Mässa i Näsbyparks kyrka med Jessica Holmgre, Mats Broström och Ann Nelstrand.

16.00 Gudstjänst i S:t Olofs kyrka med Kristina Uggla och Kristina Holm.

Visa merVisa mindre