Täbyhjälten Kevin, 10, sålde majblommor för 28 000 kronor

Täbyhjälten Kevin Tönne, 10, sålde förra året majblommor för 24 000 kronor. Målet i år var att slå förra årets rekordförsäljning – trots problem på upploppet. – Det var en vakt som kom och sa till mig att du får inte stå och sälja här i Täby Centrum, berättar Kevin.

  • Publicerad 10:58, 13 maj 2019

Förra året sålde 10-årige Kevin Tönne från Täby majblommor för hela 24 000 kronor. I år var målet att få in ännu mer pengar till välgörenhet.

– Jag gillar att hjälpa andra, det tycker jag är kul, säger Kevin.

Blev avvisad av vakterna

Han har flera platser i Täby där han försöker sälja majblommor. Täby Centrum är utan tvekan den plats där han säljer mest.

Men i år blev Kevin avvisad av vakterna.

– Det är så synd om Täby Centrum inte släpper in Majblomsförsäljarna. Det är ju barn som hjälper barn, säger Kevins mamma Anna-Carin Cruse Tönne.

Beskedet – inga barn fick sälja

Kevin och hans mamma frågade även personalen i centrumreceptionen, som sa att Täby Centrums ledning bestämt att inga barn fick sälja majblommor där.

– Vakterna sa att ledningen vill inte ha massa säljare i Centrum. I sådana fall hade tiggarna samma rätt att vara inne, menade de, uppger Anna-Carin Cruse Tönne, som utan framgång själv försökte kontakta Täby Centrums ledning.

Organisationen Majblomman bestörta

Liv Landell Major på föreningen Majblomman, som är en ideell barnrättsorganisation, blir bestört när hon får höra att Kevin och andra barn som sålt avvisats.

– Även om vi inte har förberett alla köpcentrum i landet brukar de ändå vara väldigt justa. Att de skulle köra ut barnen låter väldigt främmande för mig, säger Liv Landell Major.

Hon har heller inte hört att andra köpcentrum har förbud.

– Tvärtom upplever jag att köpcentrumen är justa mot Majblommebarnen. Jag tror att det är en engångsgrej och missförstånd här, säger Liv Landell Major.

Ica-handlaren hjälpte Kevin

Kevin Tönne och hans mamma gav trots det trista beskedet inte upp. Tack vare ICA-handlare Fredrik Mauritz fick Kevin och de andra trots allt stå utanför ICA Kvantum i Täby Centrum på valborg.

– Den dagen sålde jag för 5000 kronor, berättar Kevin Tönne stolt.

För Fredrik Mauritz var det självklart att försöka hjälpa till.

– Det är en duktig kille, som gör något bra och då vill man gärna hjälpa.

Kevin hyllas för rekordförsäljningen

När organisationen Majblomman rekrytera skolbarn till sälja för välgörenhet är budskapet att det är bra att sälja en liten majblomma. En del barn lyckas sälja en hel påse med grejer, vilket ger 1500 kronor.
Liv Landell Major blir väldigt imponerad när hon får höra att Kevin Tönne i år lyckades sälja för 28 000 kronor.

– Det är ofantligt bra, säger Liv Landell Major.

Centrumledningen: Platser för barnen nästa år

Centrumledare Linda Jensen befinner sig utomlands, men skriver i ett sms angående kritiken att försäljare av majblommor brukar hänvisas till centrumets entréer för att inte hindra flödena i gångarna. ”Vi har valt att för nästa år igen upprätta särskilda uppmärkta platser för försäljning, där barnen kan stå” uppger Linda Jensen..