Lunch. Samtalet slutar inte runt bordet och alla lyssnar uppmärksamt på Aneta Wolf historia om hur hon hittade sin plats in i arbetslivet. Foto: Mikael Andersson

Täbyborna som lunchar – för jobb och integration

Genom att luncha tillsammans vill kvinnorna i föreningen Unifemmes skapa möten mellan olika nationaliteter i Täby. Genom vänskap kommer andra möjligheter.

  • Publicerad 11:25, 24 maj 2019

Maten är serverad och snacket är redan igång. Runt de utställda borden i en villa nära vattnet i Viggbyholm sitter ett tjugotal kvinnor. Tillsammans representerar de 16 olika nationaliteter och idag träffas de för andra gången.

– Jag vet att folk blivit vänner på Facebook och träffats på fika. Tanken är att det här ska ge ringar på vattnet och det har det verkligen gjort, säger Frida Dynér, som ställt sig upp för att hälsa alla välkomna.

För ett tag sedan kom hon på idén att samla kvinnor i Norrort för en lunch en gång i månaden. Hon upplever att det saknas mötesplatser, både för de redan etablerade men även för nya kvinnor i Täby. Grundidén till Unifemmes är helt enkelt att främja integrationen i kommunen.

– Integration handlar inte om att sitta i skolbänken på SFI eller träffa en arbetsförmedlare, utan om att träffa andra och knyta kontakter, öva på svenska, och få en inblick i hur det fungerar här, säger hon.

Terri-Louise Hersby bor idag i Täby men kommer från Adelay i Australien. Hon gick med i gruppen för att hon vill hjälpa andra, då hon vet hur svårt det var för henne den första tiden i Sverige.

– Även fast man är social och inte rädd i början kan det vara svårt att ta första steget och lära känna någon. Jag träffade människor via min föräldragrupp men har man inte en plats så är det inte lätt, säger hon.

Lyssnar. Gruppens tanke är att man genom vänskap kan hitta kontakter in i arbetslivet. På bild från vänster: Negar Esfahanian, Minha Park, Nataliga Pervova (i bakgrunden) Josefine Watson (i bakgrunden) Patricia Tella. Foto: Mikael Andersson

"Jag hade inget annat val än att arbeta svart"

Under luncherna kommer det i framtiden att komma föreläsare. Under luncherna lägger de mest fokus på att prata om jobb och karriär, men många av besökarna kommer för att knyta nya kontakter.

– Jag kommer hit för att träffa svenskar, det är svårt att lära känna folk här, men här känner man sig glad, säger Rana Albayari från Syrien, som bott i Sverige i fem år.

Hon har upplevt att det är svårt att hitta ett jobb trots att man lär sig svenska och går på intervjuer. Något som Patricia Tella håller med om. Hon flyttade till Sverige från Mexiko för tolv år sedan och trots att hon har två kandidatexamen i ryggsäcken så var de fyra första åren väldigt tuffa.

– Jag hade inget annat val än att arbeta svart i en butik de första åren, flera av mina vänner jobbade hela nätterna på indiska restauranger för att klara av att betala studierna. Idag arbetar jag som forskare men jag känner trots det att det är svårt att känna sig inkluderad i Sverige, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker det är jättebra att få dela erfarenheter med andra och att vi kan vara här för varandra och stötta.

Många är högutbildade

Luncherna har gjort att Frida Dynér fått en bättre förståelse för hur många det är som har det tufft att komma in i arbetslivet i Sverige.

– Många är väldigt högutbildade när de kommer hit men flera hamnar mellan stolarna då det förväntas att de ska klara allt själva, säger hon.

Nu hoppas hon att intresset för luncherna ska fortsätta att öka.

– Det är inte acceptabelt att det ska ta åtta år, som det gör för vissa, att komma ut på arbetsmarknaden. Det vill vi ändra på, säger Frida Dynér.

Möte. Aneta Wolf och Lena Kraitsik tar fika efter lunchen. I föreningen Unifemmes finns kvinnor från 16 olika nationaliteter, alla är de kvinnor som är eller vill vara verksamma i Täby. Foto: Mikael Andersson

Gruppen för kvinnor:

UniFemmes är en ideell förening som driver ett kvinnligt karriärnätverk vars syfte är att föra samman tjejer med utländsk bakgrund med etablerade kvinnor i Sverige för att möjliggöra och skapa nya vägar till arbete och integrering.

Om du vill blir medlem så går du in på deras Facebooksida som heter "Unifemmes - Stockholm norrort". Om man inte har Facebook kan man maila frida.dyner@gmail.com.

Hela namnet på föreningen Unifemmes - A women's integration and career network.

Visa merVisa mindre