Den omtyckta röntgen försvinner i Aleris regi. Unilab har lovat att öppna en ny. Foto: Arkiv

Täbybor rasar över nedläggningen av röntgen

Läkare, patienter och Täbybor rasar över att vårdbolaget Aleris tvingas lägga ner sin röntgen efter att de förlorat upphandlingen. – Det har varit en ovärderlig resurs här i Täby, säger överläkaren Anders Bongenhielm.

  • Publicerad 15:51, 27 sep 2018

Flera reagerade på Mitt i:s nyhet om att kommunens enda röntgen lägger ner. Bakgrunden är att landstinget upphandlade länets röntgenmottagningar. Aleris, som idag driver den i Täby, förlorade mot Unilab som inte har något krav på att öppna något nytt.

Liten skillnad avgjorde

Mitt i kan nu avslöja hur mycket skillnaden mellan de två anbuden var. Unilabs anbud var 230 024 kronor billigare än Aleris.

Det kan låta mycket, men det är det inte. De totala anbuden för det aktuella området ligger på en kvarts miljard kronor. Aleris bud blir därmed 0,08 procent dyrare.

– Det är helt vansinnigt att man river upp någonting som finns och dessutom fungerar väldigt bra, säger Margit Brundin, en av alla läsare som reagerat.

Många av mina patienter är på tok för svaga för att åka till något storsjukhus

Anders Bongenhielm, överläkare

På Facebook regnade kritiska kommentarer in:

Galet att stänga den bästa mottagningen (alla kategorier) i Täby!!”, skriver en person.

Det är ju inte klokt att stänga något som fungerar så bra, hur tänker de som styr över vården?” skriver en annan.

Överläkare kritisk

En annan som reagerat är Anders Bongenhielm, överläkare på ASIH Bylegård i Täby.

– Många av mina patienter är på tok för svaga för att åka till något storsjukhus och vänta i timmar, säger han och fortsätter:

– Har jag en patient med en misstänkt propp kan de enkelt och snabbt ta sig till röntgen här i Täby och få snabba svar. Det har varit en ovärderlig resurs.

Kräver stora resurser

Unilab, som vann upphandlingen, har trots att kravet försvunnit lovat att de ska öppna en ny röntgen i Täby. Men man vet inte var.

– De kan säkert köpa in en röntgenapparat men Aleris har idag stora resurser i form av skiktröntgen och ultraljud. Så frågan är vilka resurser man har tänkt sig.

Marga Demsell, en annan läsare, är upprörd på landstinget som genomfört upphandlingen.

– Det är skamligt. Vi behöver en röntgen i Täby, och utifrån det jag förstår av landstinget i Stockholms län så har de lyckats med alla möjliga konstiga saker i sina upphandlingar.

Mitt i söker ansvariga på landstinget.