Petra Janosikoua i Täby Centrum har klimatångest, men försöker att hitta en bra balans i livet. Foto: Klara B Orreteg

Täbybor om Klimatångest: ”Leder inte till något gott”

Mitt i tog en tur på stan för att ta tempen på Täbybornas klimatångest. Dessutom frågade vi Kommunstyrelsens ordförande hur han ser på saken.

  • Publicerad 07:51, 22 feb 2020

I veckan drog kyrkans samtalsgrupp om klimatångest igång i Täby. Det har Mitt i berättat om tidigare.

Petra Janosikoua i Täby Centrum berättar att hon försöker göra vad hon kan för klimatet, men att det samtidigt gäller att hitta en bra balans i livet.

– Vi sopsorterar och ser till att inte slänga någon mat hemma. Men jag flyger nog som vanligt. Vi har däremot ingen bil, men jag skulle vilja ha en elbil, säger hon.

Hon anser också att det borde tas fler beslut på högre nivå som får effekt på till exempel förpackningsindustrin.

– Idag ligger många saker inplastade, ibland två gånger om, i butikerna. Det kan ju inte jag påverka, men där borde regeringen ta ansvar.

Kristina HassilaTänker mycket på barn och barnbarn.

Kristina Hassila väntar på sitt barnbarn utanför toaletterna i Täby Centrum. Just barn och barnbarn tänker hon mycket på i förhållande till klimatet. Och ångesten finns där.

– Jag tycker att man på beslutsnivå ofta säger att man ska göra en rad saker, men sen händer inget. Jag tänker ofta att vi människor är som cancer på planeten.

”Ångest leder inte till något gott”

Så hur tänker de som faktiskt beslutar kring de här frågorna i kommunen? Har till exempel kommunstyrelsens ordförande, Erik Andersson (M), klimatångest?

Erik Andersson (M)

– Jag har inte klimatångest. Ångest leder inte till något gott.

Så vad gör du för att ha ett gott klimatsamvete?

– Som kommunpolitisk aktiv har vi till exempel ändrat uppvärmningen och gått från olja till fjärrvärme. Det är nog den största enskilda åtgärden som varit bra för Täby. 

Men som person, vad gör du då?

– Jag lever nog på som vanligt, men med respekt för jordens resurser. Jag förbrukar inte mer än jag måste, och jag sopsorterar.

Och resande? Det är ju snart dags för sportlov till exempel.

– Jag får inget lov så det blir inte så mycket resande i alla fall. Men jag tycker inte man ska ha ångest om man nu åker och tar bil eller flyg. Var och en gör som den vill.