Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni vet att det kommer bli ett svårt uppdrag att vända opinionssiffrorna. Foto: Åsa Sommarström

Täbybon Nyamko Sabuni: ”Jag älskar utmaningar”

Täbybon Nyamko Sabunis tuffa uppdrag: Vända opinionen. – Jag älskar utmaningar och uppdrag som innebär att folk undrar hur det ska gå, säger hon. Mitt i lyckades få en träff med Liberalernas nya partiledare.

  • Publicerad 05:00, 17 dec 2019

En stark doft av glögg sprider sig på restaurang Triften i Täby. Liberalerna i kommunen har anordnat julmingel och kvällens huvudgäst är nya partiledaren Nyamko Sabuni. Hon tackar nej till glögg och sätter sig ner.

– Jag som partiledare vill ju höra vad politikerna gör lokalt så att jag kan föra vidare alla goda exempel ut i landet.

Nyamko Sabunis mål är att vända i opinionen och ”sätta sin prägel på partiet”. I snart tre år har hon bott i Täby, i bostadsområdet Ensta, men hon känner sig fortfarande som nyinflyttad.

– Det har varit så mycket jobb att jag knappt hunnit vara hemma.

Sabuni föll för naturen i Täby

För sex månader sedan valdes hon till ny partiledare för Liberalerna efter Jan Björklund. Sedan dess har hon varit mycket på resande fot och inte hunnit utforska kommunen så mycket.

Men av och till har hon hunnit med att andas in i Täbyluft, och hon säger att hon trivs väldigt bra.

– Det är nära till stan, mycket natur och ett fantastiskt centrum. Jag gillar inte centrum vanligtvis, men just Täby är lugnt och fint. Det är trevligt att sitta där och titta på människor.

Hon hade nog haft ett annat behov av att leta upp saker att göra i Täby om hennes söner hade varit yngre. Hennes 18-åriga tvillingpojkar bor mest inne i stan med sin pappa.

– De har sina vänner där och det är där de går i skolan.

Fakta

Sagt om Nyamko Sabuni

Nyamko Sabuni har varit partiledare i sex månader. Här är vad några ledarskribenter/politiska kommentatorer skrivit om henne:

”Sabuni fick aldrig någon smekmånad”, skriver Sydöstrans ledarskribent Hans Bülow (socialdemokratisk).

Visa merVisa mindre

Nyamko Sabunis beskrivning av livet i Täby kan nog ändå uppfattas som vanlig för andra Täbybor. Livet i villa, promenader i skogen, besöken i Täby centrum och resorna med Roslagsbanan.

– Precis när jag flyttade hit stängde de vår station för att man skulle bygga dubbelspår. Det var väldigt jobbigt just då, men sedan har det har blivit helt fantastiskt, säger hon.

Tror på utjämningssystemet

Matsalen på restaurang Triften fylls på med fler människor. Nyamko Sabuni berättar att det är viktigt för henne att vara här.

I Täby styr Alliansen, som Liberalerna är en del av. På nationell nivå splittrades Alliansen efter valet 2018 och L styr i dag med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet, även om L och C inte sitter i regeringen.

En regeringsfråga som varit hett omdebatterad i Täby är skatteutjämningssystemet, eller ”Robin Hood-skatten” som den kallas. Där rikare kommuner ger pengar till de som inte har samma goda ekonomi och tillväxt.

– Själva grunden i utjämningssystemet tror vi på, men vi anser att staten måste ta ett större ansvar och ge statliga anslag, säger hon.

Täbys kommunalråd Hans Ahlgren (L) och Nyamko Sabuni.

”Vi kommer få arbeta hårt”

Nyamko Sabuni hade varit borta sex år från politiken när hon i slutet av juni blev ny partiledare. Hon tog då över ett parti som tappat väljarstöd och som med nöd och näppe höll sig kvar i riksdagen efter valet. Senaste opinionssiffrorna från Statistiska centralbyrån, SCB, visar 4,1 procent i väljarstöd för partiet.

– Jag ska få Liberalerna att bli bredare så vi inte upplevs som ett smalt parti. Jag älskar utmaningar och uppdrag som innebär att folk undrar hur det ska gå. Vi kommer att få arbeta hårt, men när vi gjort det så är jag övertygad om att det kommer speglas i opinionsmätningar.

Även den politiska spelplanen har förändrats. De åtta riksdagspartierna har allt svårare att bilda majoritet då väljarstödet för partierna inte skiljer sig lika mycket åt längre. Hösten 2022 är det val igen men var Liberalerna hör hemma då vill Nyamko Sabuni inte spekulera i.

– Vi är med och leder Sverige med januariavtalet. Om vi ska visionera framtiden så är det inte vem vi ska regera med utan hur vi ska få igenom liberal politik.

Vill inte spekulera i samarbeten

Först när valet väl närmar sig kommer hon ta ställning till eventuella framtida samarbeten.

– Jag kan inte säga i dag vad jag vill om tre år, säger hon.

Sabuni vill nu lägga sitt fokus på att vända opinionssiffrorna, ta promenader i skogen i Täby – och träffa medlemmar. Hon går runt i lokalen på restaurang Triften och hälsar på alla. Vissa känner hon sedan tidigare och kramar om.

Människor i lokalen berättar att det är roligt att hon är där, och att mötet blir lite extra speciellt nu när deras partiledare också är Täbybo.