Karin Caesar (i vitt) dömer en av många tävlingar i styrkelyft. Foto: Läsarbild Osse Ohlsén

Täbybo vill bli förbundsdomare i styrkelyft

Här är arbetsplatsen där tunga lyft ingår i jobbet. Täbybon Karin Caesars dröm är att bli förbundsdomare i styrkelyft – en sport på uppgång.

  • Publicerad 14:55, 7 nov 2018

”Stången är klar – Squat!”

Det är Karin Caesar från Ella Park i Täby som dömer styrkelyft i knäböj som ger signal till deltagarna.

Hennes resa började motvilligt. Allt startade med att hon tittade in genom en öppen plåtdörr längst ner i Tibblehallen under tiden hennes son tränade karate.

Det var för sex år sedan. Idag är hon en av få kvinnliga domare i styrkelyft i Sverige.

– Bakom dörren låg ett stort gym där Täby Atletklubb håller till. Ett riktigt svettigt och sunkigt gym, precis som det ska vara, säger Karin Caesar.

Tränat mycket innan

Karin hade tränat mycket innan men aldrig i klassisk styrkelyft. Alltså bänkpress, marklyft och knäböj.

– Jag är skitsvag, säger hon och spänner sina biceps med armarna ovanför huvudet.

Trots det blev hon medlem i Täby Atletklubb och började tävla ganska omgående ”mot sin vilja”. Men hon har redan tagit flera SM-medaljer. Nu har hon lagt  tävlandet åt sidan och fokuserar istället helhjärtat på att döma.

– Det finns nog ingen i Sverige som dömt så många tävlingar de senaste året som mig, säger Karin Caesar och visar upp en domarbok med kaffefläckar på.

Domarbokens rader är fyllda av olika tävlingar som Karin har dömt. Idag är hon distriktsdomare och siktar på att ta nästa steg inom domarkarriären. Att bli förbundsdomare. För det krävs erfarenhet och att man har varit distriktsdomare i minst två år.

Många bollar i luften

Förutom att vara domare har Karin tre andra jobb men det är till styrkelyft hon mår som bäst.

– Min kärlek till styrkelyft är enorm. Jag älskar det och det är så sjukt kul att döma, säger hon.

Sporten är på uppgång och under en fem-årsperiod har antalet aktiva fördubblats från nästan 200 år 2012 till 400 år 2017. Trots det saknas det ibland domare vid tävlingarna. I distriktet, östra svealand, som är Sveriges största finns bara två förbundsdomare – bägge manliga. Och i hela Sverige finns bara två kvinnliga förbundsdomare. Nu är en tredje på väg.

Redan nästa helg får Karin sätta sig i domarstolen igen. Då är det dags för DM som arrangeras av Täby Atletklubb i Tibblehallen. I dagsläget är runt 125 personer anmälda som ska tävla i klassisk styrkelyft.

Fakta

Karin Caesar

Namn: Karin Caesar

Ålder: 50

Bor: Ella Park, Täby

Familj: Man + två barn

Yrke: Undersköterska på Danderyds sjukhus, Administratör på Audionova, damavdelningen på NK och domare i styrkelyft.

Visa merVisa mindre