Täbybo dömd till fängelse för spioneri

Täbybon åtalad för spionage på Iranska flyktingar ur minoritetsgruppen ahwazier döms till två och ett halvt års fängelse. Under täckmantel som journalist har mannen samlat in och gett information till iranska staten.

  • Publicerad 14:22, 3 jan 2020

I drygt fyra år har Täbybon med svenskt och iranskt medborgarskap bedrivit spionage på ahwazier som flytt från Iran till Sverige och andra europeiska länder.

Täbybon lämnade informationen till den iranska staten, som klassar medlemmar i den ahwaziska frihetsrörelsen som terrorister.

Stockholms tingsrätt klassar brottet som grovt.

Journalist som täckmantel

Enligt domen utgav sig Täbybon för att vara journalist för en arabisk nättidning och fotograferade och filmade personer med ahwaziska kopplingar.

Han infiltrerade även ahwaziska nätforum, kartlade adresser, telefonnummer samt fotograferade registreringsskyltar till bilar och inloggningsuppgifter till routrar.

Själv menar mannen att han bara haft journalistiska uppdrag.

Träffade spioner i Iran

Men efter information från Säkerhetspolisen och genomsökningar av Täbybons elektroniska utrustning anser rätten det bevisat att han fört informationen vidare till iranska staten och att han träffat underrättelseagenter i Iran.

Ahwazier är en arabisk minoritetsgrupp i västra Iran, där staden Ahvaz är det största sätet. En mycket stor del av Irans olje- och gasproduktion finns i provinsen. I regionen finns separatistgruppen Arabiska motståndsrörelsen för fritagandet av Ahvaz som vill bilda en arabisk stat i regionen.