Täbybo åtalas för smuggling – flög in knark

En Täbybo har huvudrollen i en smuggelhärva som polisen nystat upp, anser åklagare Jonas Lövström vid Internationell Åklagarkammaren. Täbybon åtalas för att med ett mindre flygplan ha smugglat in stora mängder knark och överlämnat godset till två män som redan har dömts för att ha agerat som knarkkurirer.

  • Publicerad 09:31, 21 mar 2017

Det här är historien om en smuggelhärva som börjar nystas upp i december 2015 när en polis i Västerås smyger efter en okänd man som beter sig misstänkt och nervöst. En stund senare griper polisen mannen när han precis klivit ur en bil med ett kilo cannabis i en orange Stadium-kasse.

Misstänkt för stor smuggling

Polisens teori är att det handlar­ om organiserad brottslighet som bedrivits­ på ett närmast yrkesmässigt sätt och att nätverket har förgreningar till flera svenska städer och kopplingar utomlands.

– Det är professionellt agerande som vi inte ser som enstaka tillfällen och som bedrivs som en entreprenörsaktig­ verksamhet, säger Jonas Lövström, kammaråklagare vid Internationella Åklagarkammaren.

Polisen kartlägger nätverket

Mannen som överlämnade kassen med knark i bilen är en familjefar från Örebro. Mannen skickar direkt efteråt­ ett sms med två tummar upp till en kompis i Örebro. Polisen lägger därefter ner stora spaningsresurser på att kartlägga de två män från Örebro, som far kors och tvärs genom Sverige. Männen har ingen aning om att polisens­ spanare finns i närheten då de möter upp Täbybon på ensligt flygfält i Småland i mitten av januari och lastar­ över skidfodral och kartonger från Täby­bons flygplan till en hyrd skåpbil. När männen senare samma dag ska bära in grejerna i en lägenhet i Örebro slår polisen till.

Hittar 110 kilo knark

Polisen beslagtar nio skidfodral, en kartong och en plastpåse, som visar sig innehålla 51 kilo cannabis och nästan 29 kilo cannabisharts. I lägenheten hittar polisen ytterligare 1 kilo amfetamin, 29 kilo cannabispreparat och spår av kokain på en köksvåg.

Polisen fortsätter att nysta i vem piloten­ från Täby, som flög det en­motoriga flygplanet är. Hans flygningar­ kartläggs med hjälp av tjänsten Flightradar24, flygloggboken och hans mobiltelefons positioner.

Åklagaren: Finns fler aktörer

Åklagare Jonas Lövström anser att Täbybon, som nu åtalas tillsammans med en Järfällabo, har en huvudroll i smuggelhärvan.

– Det är två personer som har blivit åtalade, men det här är naturligtvis ett led i en större verksamhet där det finns fler aktörer. Det är fler inblandade.

” Det här är naturligtvis ett led i en större verksamhet”

Kammaråklagare Jonas Lövström

Två redan dömda

De båda männen i Örebro dömdes redan förra året för grovt narkotika­brott. I den domen står det att männen sannolikt bara varit transportörer i knarknätverket.

– Vi ser det som ett mycket professionellt agerande vad gäller smuggling och hantering av narkotika, säger Jonas Lövström.

Åklagarens bevis

Han anser att det finns bevis för att Täbybon i det hyrda flygplanet har smugglat in stora mängder narkotika­ till Sverige. Polisens kartläggning visar­ att Täbybon har flugit runt i Europa. Mannen har, enligt åklagaren, varit i Barcelona dagen innan han i januari ska ha smugglat in 79 kilo knark med hyrplanet. Beviset är bland annat att Täbybon med sin mobiltelefon ringt till en taxifirma där.

Täbybon åtalas nu för grov narkotikasmuggling vid två tillfällen och grovt narkotikabrott vid tre tillfällen. Han grips och häktas efter att polisen filmat honom när han tar emot 72 kilo hasch från Järfällabon den 30 november2016. Täbybon riskerar att dömas till maxi­malt tio års fängelse.

– Smugglingen till landet och vidare­ in i landet har vid två tillfällen skötts med flygplan. Det uppfattar jag som ovanligt med det här fallet och inte minst intressant ur straffsynpunkt. Det är ett sofistikerat tillvägagångssätt som borde ge högre straffvärde, säger åklagare Jonas Lövström.

Mitt i Täby har upprepade gånger sökt försvarsadvokaterna för en kommentar.

 

Fakta

Här är händelseförloppet

10 december 2015:

Polisens spanar ser när familjefadern från Örebro överlämnar 1 kilo marijuana i en platskasse till okänd man i Västerås.

29 december 2015:

Familjefadern och hans kompis spåras i närheten av flygfältet i Småland. Täbybon är nu åtalad för att överlämnat smugglat knark till dem.

30 december 2015:

Polisens spanare följer efter familjefadern till en tipp och hittar kartong med knarkrester.

12 januari 2016:

Familjefadern transporterar en väska med 270 000 kronor på uppdrag av kompisen från Örebro till Centralstationen i Stockholm.

14 januari 2016:

Familjefadern och kompisen hämtar upp knark från ett flygplan i Småland. De grips samma dag när det bär in godset i en lägenhet i Örebro.

20 juni 2016:

Männen från Örebro åtalas för knarkbrott.

8 juli 2016:

Familjefadern frias av tingsrätten. Kompisen döms till sex års fängelse för knarkbrott.

10 oktober 2016:

Familjefadern dömds av hovrätten till fängelse i 4,5 år för knarkbrott.

30 november 2016:

Täbybon filmas när han tar emot 72 kilo hasch av Järfällabon i Stäket utanför Stockholm. Båda grips och anhålls samma dag.

13 mars 2017:

Åtal väcks mot Täbybon och Järfällabon. Båda sitter häktade i väntan på rättegång som ska hållas i slutet av mars.

Källa: Tingsrätten
Visa merVisa mindre

Fakta

De inblandade i knarknätverket

”Västeråsmannen”

  • Västeråsmannen uppmärksammas av en polis, som tycker han beter sig misstänkt. Polisen följer efter till en öde idrottsplats, där mannen hoppar in i en bil som stått nedsläckt och väntat. Mindre än en minut senare lämnar Västeråsmannen bilen med en orange plastkasse. När polismannen springer efter kastar mannen ifrån sig kassen innan han blir nerbrottad. Kassen visar sig innehålla ett kilo marijuana. En annan polis som följt händelseförloppet på avstånd kan sedan styrka att det var familjefadern som körde bilen och därefter börjar härvan nystas upp.

 

”Piloten”

  • Täbybon är åtalad för grov narkotikasmuggling vid två tillfällen och grovt narkotikabrott vid tre tillfällen och riskerar upp till tio års fängelse. Han ska ha flugit från någonstans i Europa med knark för att dumpa detta på ett ensligt flygfält utanför småländska Ljungby. Två män från Örebro hämtar upp skidfodral, kartonger och en säck, som alla innehåller narkotika, men åker senare samma dag fast när de lastar av godset. Polisen kartlägger­ Täby­bon under nästan ett år innan han grips efter ett möte med Järfällabon.

 

”Järfällabon”

  • Man i 20-årsåldern, som i Stäket överlämnar 72 kilo hasch till Täbybon. Männen­ filmas av polisens­ spanare och grips samma dag. Järfällabon är åtalad för grovt narkotikabrott för att ha förvarat och överlämnat drogerna och riskerar två–tio års fängelse. Han är tidigare dömd för två mindre brott.

 

”Familjefadern”

  • Man i 30-årsåldern som bor i Örebro, är gift och har barn. Mannen skjutsar sin fru till jobbet och hämtar sedan upp sin kompis i en hyrd skåpbil för att köra till flygfältet i Småland. Han uppger att han hjälpt kompisen med transporter till Göteborg, Jönköping, Västerås och Stockholm. Han hävdar att han inte visste att de skulle hämta knark utan trodde att det låg smugglade kläder i skidfodralen. Frias först i tingsrätten, men döms av hovrätten för grovt narkotikabrott för att ha transporterat knark. Han döms också för att ha överlämnat en plastkasse med marijuana till en man i Västerås. Mannen avtjänar nu 4,5 år fängelse för grovt narkotikabrott och narkotikabrott.

 

”Spelmissbrukaren”

  • Man i 40-årsåldern från Örebro, som uppger att han har stora spelskulder efter att ha förlorat 400 000 kronor på två dygn vid ett besök på en illegal spelklubb i Stockholm och efter det hotas och misshandlats av torpeder. Han hävdar att han funderade på att fly utomlands, men att en torped hotat att skada hans lillasyster. Han är nära vän med familjefadern och bad vid ett tillfälle kompisen att ta tåget till Stockholm för att överlämna ”viktiga papper” till en man på Centralstationen. I själva verket ska väskan ha innehållit 270 000 kronor. Männen grips när de lastar in knark i mannens lägenhet i Örebro. Han döms till sex års fängelse för grovt narkotikabrott för att ha transporterat knarket.
Källa: Polisen
Visa merVisa mindre