Täbybo åtalad för spionage – gav Iran info om flyktingar

En Täbybo med medborgarskap i både Sverige och Irak åtalas för spionage på Iranska flyktingar ur den arabiska minoritetsgruppen ahwazier. Mannen ska under täckmantel som bland annat journalist samlat information som han sedan haft för avsikt att ge till den iranska staten.

  • Publicerad 12:46, 6 nov 2019

Enligt åtalet har mannen – som har bostadsadress i Täby – bedrivit spionage på ahwazier som flytt från Iran till Sverige och andra europeiska länder.

Syftet ska ha varit att lämna informationen till den iranska staten som klassar medlemmar i den ahwaziska frihetsrörelsen som terrorister.

Bland annat ska mannen ha utgett sig för att vara journalist för kunna komma nära enskilda ahwazier i utlandet.

– Jag har åtalat mannen för att under täckmantel av att företräda en arabisk nättidning bland annat ha fotograferat och filmat ahwaziska konferensdeltagare och demonstrationsdeltagare i Belgien, Nederländerna och Sverige, säger kammaråklagaren Hans-Jörgen Hanström på Riksenheten för säkerhetsmål i ett pressmeddelande.

Haft möten i Iran

Täbybon ska även ha infiltrerat ahwaziska nätforum, kartlagt adresser och telefonnummer samt ha fotograferat registreringsskyltar till bilar och inloggningsuppgifter till routrar.

Som bevis på att materialet sedan ska ha lämnats över eller planerats att lämnas över visar åklagaren på kontakter med företrädare från den iranska staten på nätet, via telefon och under personliga möten i Iran.

Den åtalade mannen nekar till brott.

Ahwazier är en arabisk minoritetsgrupp i västra Iran där staden Ahvaz är det största sätet. I regionen finns separatistgruppen Arabiska motståndsrörelsen för fritagandet av Ahvaz som vill bilda en arabisk stat i regionen.