Foto: Mostphotos

Täbybarn bussas i Malmö efter föräldrars oro

I ett mejl skriver klubben Täby Sim att de vidtagit åtgärder för att lugna oroliga föräldrar i samband med ett mästerskap i Malmö. Barnen ska köras med inhyrda och bussar och inga ”onödiga utflykter ska göras” står det i ett mejl Mitt i tagit del av.

  • Publicerad 09:15, 28 jun 2018

Under onsdagen drog Sum-Sim, Svenska ungdomsmästerkapen i simning, igång i Malmö. En av alla klubbar som deltar i mästerskapen är Täby Sim och inför deras resa ner till Malmö har de känt sig manade att vidta en rad åtgärder.

Tävlingen utspelar sig på Lindängsbadet som ligger i det bostadsområde där en 24-årig man sköts ihjäl i förra veckan.

I ett mejl som Mitt i tagit del av skriver man till föräldrar att de följer utvecklingen med skjutningar och bränder i Malmö. De skriver att ”Vi kommer transportera våra simmare mellan Lindängsbadet och hotellet med inhyrda minibussar som våra ledare kör”.

De skriver också att ”Inga onödiga utflykter kommer genomföras förutom transporter till och från tävlingsarenan”.

Förälder förfärad

En förälder som hört av sig till Mitt i är förfärad och frågar sig om barnen ska behöva vara inlåsta på hotellet för att de ska känna sig säkra. Mitt i ringde ner till Malmö för att höra vad de säger om Täbyklubbens åtgärder.

– Vi har pratat med polisen och det finns ingen hotbild mot området utan att det våld som vi sett här är riktat mot enskilda personer, säger klubbchef Johan Gustavsson och fortsätter:

– Polisens råd är att inte gå ut med någon information på vår hemsida eftersom det skulle skapa mer panik än lugn.

Jag har själv bott här i hela mitt liv och jag känner ingen oro

Klubbchef Johan Gustavsson

Samtidigt säger han att flera föräldrar har hört av sig till tävlingsarrangörerna och varit oroliga.

– Jag har själv bott här i hela mitt liv och jag känner ingen oro. Men känner man inte till området och man ska släppa hit sin barn utan att man själv är på plats så kanske man blir orolig.

All tid ska spenderas på tävlingen

Hos Täby Sim säger man att flera föräldrar varit oroliga med anledning av den senaste rapporteringen från Malmö.

– Man har i kontakterna med oss uttryckt en oro för läget i Malmö och undrat över säkerheten kring arrangemanget. Vi tar deras oro på allvar och håller oss, via kontakter med arrangörerna på plats, informerade om läget. En information som vi vidarebefordrade till både våra simmare och föräldrar, säger Mats Lennerthson, klubbchef.

Kommer ungdomarna behöva sitta på hotellet under tiden de inte tävlar?

– Under Sum Sim läggs allt fokus på att tävla och all tid spenderas på Lindängsbadet och hotellet. Simmare som inte tävlar finns på läktaren och hejar på Täbys simmare.

Så inga utflykter?

– Det finns i dagsläget inte tid till några inplanerade utflykter.