Foto: Love Ahlstrand

Täby Sim kämpar om yta

Simsporten är på uppgång. För Täby Sim betyder det goda tider. Samtidigt är bristen på bassängtid stort. Nu hoppas klubben att den nya simhallen ska lösa det.

  • Publicerad 08:00, 21 sep 2016

Det är nästan tomt i simhallen. Tre personer crawlar på en bana och en ensam man simmar bröstsim på en annan. Så ser det ofta ut mitt på dagen under vardagar.

– Du får komma hit efter fyra, då vill alla vara här, säger Marie Eriksson, Täby Sims klubbchef.

Däri ligger ett problem. Bassängen har begränsad yta, och alla vill använda den samtidigt. Hos Täby Sim glädjer man sig åt det stora intresset, men det gör också att man inte kan nå ut till så många som man skulle önska.

Det riskerar att skapa problem både vad gäller simkunnigheten i Täby och klubbens satsningar på sina tävlingssimmare.

Enligt klubbens egna siffror går endast 25 procent av barnen mellan fem och nio år i Täby i simskola. Den avgörande faktorn är att det inte finns tillräckligt med platser.

– Det handlar om vattenyta. Vår simskola är väldigt bra och populär, men vi kan inte ta in alla som vill gå, säger Marie Eriksson.

På tävlingsnivå innebär det att klubbens simmare tränar 30 procent mindre än vad Svenska simförbundet rekommenderar.

Just nu pågår planeringen av den nya simhallen. Enligt Marie Eriksson är man i stort sett nöjda med de delar av utformningen som offentliggjorts.

– Det viktiga för oss är ytan, och nu ska den ju bli 50 meter med tio banor. Vi har ett riktigt bra samarbete med kommunen och tycker att de har lyssnat på våra önskemål. Sedan får vi ju se hur mycket tillgång vi kommer att ges till hallen, egentligen skulle vi ju kunna fylla upp en egen hall själva, säger hon.

Den större bassängen kommer att möjliggöra både större en simskola och tävlingsverksamhet. Dessutom kommer det att underlätta samarbetet med andra klubbar som vill använda hallen. Något som Marie Eriksson menar är viktigt för överleva i längden.

– Barn och lämnar föreningslivet, det är en generell utveckling. Om vi vill vända den utvecklingen måste vi samarbeta, säger hon.

På en punkt vill man dock ändra utformningen av den nya hallen. Utöver den stora bassängen planeras just nu en 25 meter lång träningsbassäng. Istället skulle Täby sim vilja se att det blir två mindre bassänger.

– Det handlar om vattentemperaturen, i varm bassäng kan man inte träna simning, däremot är det bra för simundervisning för mindre barn. Med två bassänger blir bassängen tillgänglig för fler, säger hon.