Camilla Ifvarsson (L) säger att de vill att skolpengen ses över. Foto: Erik Lejdelin/Pressbild

Täby satsar för lite pengar per elev enligt SKL

Täby hamnar i botten i länet vad gäller hur mycket pengar de bör lägga på skolan, enligt siffror från SKL. Camilla Ifvarsson (L), ordförande i grundskolenämnden, säger att de vill höja skolpengen och att förhandlingar pågår. – Vill vi ha bra skolor med bra lärare då måste vi kunna betala för det.

  • Publicerad 09:16, 2 nov 2018

Täbys skolpeng ligger långt under vad den bör ligga på, enligt siffror från Sveriges kommuner och landsting (SKL). Täby ligger tillsammans med Österåker i botten i hela länet.

Under den gångna mandatperioden har Täby årligen lagt mellan 12 och 14 procent mindre per elev än vad SKL beräknar att skolan ska kosta utifrån de lokala förutsättningarna. För att jämföra med Stockholm som lagt upp emot 18 procent över referenskostnaden.

 

Mitt i har tidigare avslöjat att Täbys kommunala skolor lidit av stora ekonomiska problem och att man blivit tvungen att dra i nödbromsen rejält. Camilla Ifvarsson (L), ordförande i barn- och grundskolenämnden, säger att de från Liberalernas håll vill se över skolpengen.

– Vi har sagt det hela valrörelsen, och vi håller på och förhandlar om det nu. Vi hoppas kunna ge besked om någon vecka, säger hon till Mitt i.

En av anledningarna till att underskottet vuxit i skolorna var att lönerna för nya lärare ökat. Att lönerna höjs för lärarna är bra, menar Camilla Ifvarsson.

– Men då måste skolpengen också hänga med. Vill vi ha bra skolor med bra lärare då måste vi kunna betala för det.

Vad tänker du att kommunen lagt långt under SKL:s rekommendationer för vad skolan bör kosta?

– Det finns många olika undersökningar. Vi hamnade exempelvis i topp i en annan undersökning om effektivitet. Men, vi måste ju även se till den här undersökningen och om vi bör agera utifrån den.

Hur högt anser ni att skolpengen bör höjas?

– Det kommer vi att kunna meddela om några dagar, vi hade ingen bestämd siffra under valrörelsen. Det är något vi måste komma fram till under förhandlingarna.

*Mitt i söker Anna Gustafsson (M) vice ordförande i barn- och grundskolenämnden.