Föreningen MTB Täby grundades 1997 och har växt mycket sedan dess. Foto: Läsarbild Timo Peter Grönlund

Täby park satsar på ny cykelcrossbana: ”Det känns helt naturligt”

Föreningen MTB Täby har fått bidrag från kommunen för att bygga en ny cykelcrossbana i stadsdelen Täby park.

  • Publicerad 11:58, 13 sep 2019

Nyligen fick föreningen MTB Täby ett bidrag på 60 000 kronor beviljat från kommunen, för att bygga en cykelcrossbana på gamla galoppfältet i den nya stadsdelen Täby park som just nu bebyggs med hyreshus och bostadsrätter. 

– Det är väldigt positivt att vi får möjlighet att bygga upp en bana som kan användas i tävlingssammanhang och av egentligen vem som helst, när som helst. Tanken är att den ska vara tillgänglig även för allmänheten, med fokus på barn- och ungdomsutövare, säger Andreas Hallberg, ordförande i föreningen MTB Täby. 

Nytt spår för mountainbike i Ullnabacken färdigt

En sport som lockar många

Cykelcross är en sport som förenar mountainbike med cykling på landsväg, då det innehåller både terrängkörning och tekniska inslag. Banorna innehåller ofta en variation av olika underlag som gräs, sand, grus och asfalt.

Det är en perfekt hybrid av de här två sporterna och lockar många som en möjlighet att förlänga cykelsäsongen. Det är väldigt stort i Europa och det brukar vara stora folkfester i Belgien och Nederländerna med uppemot 60 000 åskådare, säger Ola Warrén, som är projektledare. 

Ola Warrén (vänster), projektledare för den nya banan. Foto: Pekka Pääkkö

Målet är att banan ska bli klar till den 19 oktober, då en internationell tävling i cykelcross för både elit och motion kommer arrangeras i området. 

– Det kommer cyklister från hela Europa och även svenska cyklister som tävlar i elitnivå. Visionen är att det ska bli en tävling som återkommer årligen och att det blir en naturlig del i stadsdelen. Det finns goda förutsättningar för det, säger Ola.

Folkfest när rekordmånga tävlade cykelcross i Täby

För ungefär två år sedan hade MTB Täby totalt 640 medlemmar, men föreningen har växt sedan dess. Idag har de runt 800 betalande medlemmar i åldrarna mellan 5-80 år.

– Det är fantastisk kul att man kan hålla på med cykling hela livet. Det är inte alla sporter du aktivt kan hålla på med så länge, säger Andreas.

Ett naturligt inslag i stadsdelen

Utöver bidraget från kommunen har klubben fått stöd av Ungdomslyftet och Stockholms Idrottsförbund.

Maria Campos Björqvist, marknadschef för Täby park, menar att det var självklart att satsa på den nya banan i en stadsdel som byggs som en cykel- och gåstad.

– Det känns helt naturligt att satsa på en sport som cykelcross, som vem som helst kan lära sig. Ungdomar behöver röra på sig och det här är ett roligt sätt att göra det på. Det är kärnan i varför vi valt att satsa på det här, säger hon. 

Stockholm Cyclocross Weekend pågår mellan 19-20 oktober på den nya banan i Täby park. 

Fakta

Vad är cykelcross?

Cykelcross är en tävlingsform inom cykelsporten som förenar mountainbike och landsvägscykling. Tävlingarna framförs på varvbana med en relativt kort tävlingstid, där banan ska innehålla variationer mellan underlag som gräs, sand, grus och asfalt. Ibland förekommer hinder där cykeln måste bäras.

I Sverige administreras tävlingsformen av Svenska cykelförbundet.

Källa: Wikipedia