Stänger. Täby park hotell har gått med förlust i flera år. Foto: Lydia Farran-Lee

Täby park hotell stänger – blir ankomstboende

Täby park hotell stänger ner verksamheten för att bli ett korttidsboende för flyktingar, den övriga verksamheten kommer få hitta nya lokaler.

  • Publicerad 20:20, 23 sep 2015

Dansskolan Sway har tidigare hållit till i Täby park hotell, likaså Täbys kommunfullmäktigemöten. Hotellet har under en längre tid dragits med knackig ekonomi och har vid tidigare tillfällen ansökt om att få bli asylboende, men då fått avslag av Migrationsverket.

Nu rör det sig alltså om ett korttidsboende där flyktingar kan bo under ett till tre dygn och inte ett asylboende. Hotellet stänger ner verksamheten nu i veckan.

"Nu när första chocken har lagt sig och vi har pratat med nya ägarna och kommunen så känns det faktiskt bra. Den temporära lösning vi har med egen ingång och personal på plats, känns bra. Och att få nya lokaler är något vi ser fram emot." skriver Sway på sin facebooksida

Kommunstyrelsen ordförande Leif Gripestam (M) säger att beslutet är fattat mellan hotellägare och Migrationsverket.

– Migrationsverket har kommit överens med fastighetsägaren, man kan bli lite upprörd över det spartanska informationsflödet till kommunen, men nu får vi försöka hjälpa dem som står utan lokaler, som Sway till exempel, säger han.

– Den verksamhet som vi nu öppnar på Täby Park Hotell är en viktig del i vårt arbete med att på ett säkert sätt ta emot de personer som söker skydd undan krig och konflikter, säger Hayan Ismail enhetschef på mottagningsenheten i Stockholm i ett pressmeddelande från migrationsverket.

Till en början kommer upp till 100 asylsökande att bo på hotellet, på sikt kan upp till 550 asylsökande bo på anläggningen. Under tiden på boendet kan de asylsökande vila och ansöka om asyl. Efter tre till sju dagar erbjuds de asylsökande ett annat boende i Sverige.