Täby – nya New York?

Downtown Täby, det är vad bostadsrättsföreningen på torget vid Täby Centrum heter. Coolt, roligt och lockande tycker en del. Lite löjligt anser andra.

  • Publicerad 10:55, 22 mar 2016

Det är inte första gången som New york används för att sälja in bostadsområden i Stockholm. Ni minns kanske Midtown, som området vid Sveavägen skulle kallas. Och framgångsrika namnet Sofo på Söder är såklart en variant på Soho.

I juni förra året blev det rabalder när ett område i Bromma döptes till The Bronze, med starka associationer till The Bronx, något som många ansåg vara opassande.

Men New York-trenden stannar inte bara där. Få verkar veta om det, men det finns en gnutta New York även i Täby. Går ni ut på torget utanför Täby Centrum står ni helt enkelt framför självaste Downtown Täby, som lägenhetsområdet heter.

– Menar du de här lägenheterna? Jag bor där, men jag visste inte ens om att det hette det. Men det är ju lite roligt, säger Lova de Man Lapidoth.

Något särskilt amerikanskt brukar dock inte hända innanför väggarna i Downtown Täby.

– Men vi ska baka Rocky Roads nu, det är väl ganska amerikanskt? I Downtown Täby, säger Lova de Man Lapidoth.

Om Downtown är vid torget i Täby Centrum så tycker Emilia Andersson att USA-trenden skulle kunna sprida sig till fler platser i Täby.

– Viggbyholm kan ju vara Uptown, säger hon.

En annan som gillar kopplingen till New York är Johan Hedman, som själv alltid söker sig mot Downtown när han besöker storstäder.

– Där finns alltid de bästa barerna. Nu vet jag inte om det här lever upp till Downtown som i New York, men det lockar mig helt klart, säger han.

Men en del tycker också att det är rent av löjligt att Amerikanisera en byggnad i Täby. Sarah Gligoric köper inte helt det USA-inspirerade namnet.

– Men jag är inte överraskad. Överlag har Sverige alltid sett upp till USA. Bara att centrum har renoverats så här, till ett stort shoppingcenter och tagit in kedjor som Starbucks och Dunkin´ Donuts säger en del.

Så tycker andra på nätet:

"Saker jag lärt mig i dag: bostadsområdet vid Täby centrum heter "downtown Täby". Är detta första tecknet på omvänd gentrifiering?" L.F-L.

"Någonstans är det nog ändå lite rart att "Brf. Downtown" ligger i Täby." M.A.

"De nya bostäderna som byggs i mina gamla hoods ska kallas 'downtown täby'. bara i Täby barn, bara i Täby." O.J.

Visa merVisa mindre