Leif Gripestam (M) tycker att en satsning på ett Science Park ligger rätt i tiden nu. Foto: Åsa Sommarström

Täby kan få Science Park-inkubator

Alliansen vill att Täby ska locka till sig fler innovativa företag. Nu utreds möjligheten att starta en ”Science Park”-inkubator. – Vi backar upp Science Park, deklarerade Janne Boman (S) vid kommunfullmäktiges debatt.

  • Publicerad 14:25, 14 feb 2017

Alliansen skriver i planeringsunderlaget för 2018 att att Täbys strategiska läge i länet ger goda förutsättningar för att locka till sig innovationsföretag. Det finns goda förutsättningar för att skapa ”ett framtida företagskluster”. Kommunalråd Leif Gripestam (M) uppger att kostnaden för att utreda förslaget redan finns med i årets budget. Han ser nya stadsdelen Täby Park som en naturlig plats att förlägga Science Park till.

– Det är en lång process att utveckla Täby Park. Först är det bostäder som ska byggas för det finns ett stort behov, men det ska ju också finns arbetsplatser där.

Varför har det dröjt så länge, många andra orter har redan inkubatorverksamhet?

– Det har väl diskuterats förut, men det har inte riktigt funnits någon riktig yta förut. Men nu börjar konturerna av Täby Park synas, säger Leif Gripestam, som anser att stor inflyttning, byggnationer och förbättrade kommunikationer gör tidpunkten optimal.

Janne Boman kunde, även om han hyllade förslaget, inte hålla sig från att pika Alliansen lite. Han framhöll att hans parti hade lyft frågan om Science Park redan för drygt tio år sedan, men var glad att Moderaterna nu hakat på idéen.

– Science Park är en jättebra idé, konstaterade Janne Boman.

Planeringsunderlaget, som antogs av fullmäktige, anger den långsiktiga och strategiska inriktningen för verksamheten under år 2018. Målet framöver är att nästan fördubbla antalet arbetstillfällen i kommunen fram till år 2040.

Fakta

Detta är Science Park

Termen ”Science Park” beskriver ofta ett slags företagshotell, där nya och innovativa företag och tillväxtbolag kan hyra in sig. Det handlar också ofta om en slags inkubatorverksamhet där entreprenörer får stöd att utveckla sina idéer och affärsmodeller. Nätverkande och lunchmöten över företagsgränser samt seminarier brukar också erbjudas i samma lokaler. I många fall finns också någon slags koppling till universitet och högskolor i närheten.

Här några av de orter som har Science Park eller inkubatorverksamhet:

Linköping

Jönköping

Västerås

Uppsala

Sundsvall

Borlänge

Kalmar

 

 

Visa merVisa mindre