Nyproduktion av hyresrätter trissar upp priserna. Foto: Åsa Sommarström

Täby har dyraste hyrorna i hela landet

Det kostar att bo i en hyresrätt i Täby, enligt statistik från Hyresgästföreningen. Här är det dubbelt så dyrt att bo som i den billigaste kommunen i landet. Nämligen 118 kronor kvadratmetern.

  • Publicerad 09:37, 23 okt 2018

Hyresgästföreningen har kartlagt hur mycket hyrorna har ökat runtom i landet och var de är högst. Den största höjningen av hyran hittar man i Nykvarn men den dyraste medianhyran i landet hittar man i Täby.

Över 8000 kronor för en trea

Här är medianhyran 118 kronor per kvadratmeter. För en lägenhet på 35 kvadrat landar hyran på 4130 kronor – för en 70 kvadratare blir månadshyran 8260 kronor.

– I debatten påstås det ofta att hyresnivåerna inte skiljer sig mellan inner- och ytterområden i Stockholm. Ibland påstås till och med att hyrorna i innerstaden är betydligt lägre än i övriga bostadsområden. Men Hyreskartan visar att det inte stämmer, säger Love Börjeson, senioranalytiker på Hyresgästföreningen.

Nyproduktion drar upp priset

Näst dyraste hyran hittar man i grannkommunen Vaxholm där medianhyran ligger 111 kronor per kvadratmeter. SVT skriver att Täby och Vaxholm är en av de få kommuner som saknar ett eget kommunalt bostadsbolag.

Fagersta kommun har hälften så dyr hyra som Täby – 63 kronor kvadratmetern.