Förra våren bestämde sig Täbybon Cajsa Correa för att göra något på riktigt för barn och ungdomar och då föddes idén till Ultimate Cheer Xtreme.

– Hela våren arbetade jag med att få igång föreningen och förbereda höstens träningar, säger Cajsa Correa, grundare till Ultimate Cheer Xtreme och huvudtränare för BLISS.

Alla behöver anpassningar

BLISS har idag åtta barn och ungdomar mellan 11 och 21 år. Laget är anpassat för barn med intellektuella funktionsnedsättningar, men Cajsa Correa är noga med att det inte ska ses som ett annorlunda lag.

– Alla våra lag har olika behov. 7-åringarna behöver anpassning för att de är små och juniorerna behöver utmanas mer för att utvecklas.

Fredagsfeeling

Känslan Cajsa Correa vill förmedla i hallen och med cheerleading är trygghet, glädje och gemenskap.

– Våra värdeord är mångfald och inkluderande. Det här ska vara för alla på riktigt, om inte alla får vara med så blir det inte för alla, säger hon.

Nu finns det elva lag som tränar i cheerleading. BLISS tränar på fredagskvällarna.

– Det är en bra start på helgen. Vi vill visa att de är viktiga och att vi vill lägga ner vår tid. All tid vi lägger ner är värt det 100 gånger om, vi får tillbaka så mycket, säger Cajsa Correa.

Nöjda föräldrar

Fredriks dotter Stella, 11 år, tränar med BLISS.

– Det är fantastiskt roligt att Stella har fått en möjlighet att utvecklas professionellt utifrån sina förutsättningar. Hon får känna att hon lyckas, utmanas och får ha på sig teamkläder som skapar en delaktighet, säger han.

Det började med att Stellas storasyster tränade cheerleading i en annan klubb och så hittade hon BLISS till Stella i sociala medier.

– Stella har övat lite med sin storasyster och kollat på filmsnuttar. Hon gillar aktiviteter och är öppen för att prova nya saker.

Viktigt med träningstider för alla

Hela veckan ser Stella framemot träningen. Däremellan sätter hon på sig sina skor som hon har fått och kör träning hemma.

I vanliga fall brukar Stella behöva stöd hemifrån på aktiviteterna hon går på, men med BLISS kan hon vara själv och hämtas och lämnas.

– Det är viktigt för hennes självkänsla, säger hennes pappa.

Fredrik poängterar också att han tycker det är viktigt att det finns träningstider och anpassade lokaler så att det finns utrymme för träning för alla. Det finns en svårighet i att nya sporter som etableras får problem att få halltider.