Täby GK:s Jesper von Reedtz uttagen till JEM

Han fick inte så mycket gratis, men han nötte och nötte när många klubbkompisar gick en kort runda och åt glass i stället. Nu har Täby GK:s Jesper von Reedtz fått lön för mödan. 17-åringen från Östra Vallabrink är uttagen i juniorlandslaget som spelar JEM i Tjeckien den 10–14 juli.

  • Publicerad 16:03, 25 jun 2018

– Jag blev uppringd av landslagscoachen i mitten av maj. Vi har ett lovande lag och om allt går vägen kan vi i alla fall gå till semifinal. säger Jesper von Reedtz.
Han har precis avslutat en dag som instruktör på Täby GK:s knatteläger.

Började som knatte i Täby GK

– Det är ett sätt för klubben att få fram nya spelare. 70 barn i 6–12-årsåldern tränar och har kul varje dag, säger Jesper.
Han började själv som knatte i Täby GK när han var 10 år, men det tog ett par år innan han blev ordentligt golfbiten.
– Jag hade hållit på med flera lagsporter innan, men efter ett tag började jag fastna allt mer för att hålla på med en individuell sport.

Gick inte för lätt i början

Det var inte att han gjorde bra resultat som fick Jesper att börja gilla golf. Tvärtom – det fanns andra som egentligen hade lättare för sig från början, berättar Jespers tränare och coach Lars Tingvall.
– De som har haft det för lätt blir ofta lite lata. De spelar nio hål och sedan går de och äter glass. Men Jesper har tränat och tränat och tränat, och det har gett resultat. Har han bestämt sig för att slå 400 slag så gör han det, säger han.

”En riktig ketchupeffekt”

Framför allt har det tagit tid för Jesper att få till de långa slagen, medan det korta spelet har fungerat bra länge. Den senaste tiden har Jesper fokuserat på att öka slaglängden, och lyckats.
– Ja, han har en bra kurva. Jag har sagt till honom att ha tålamod och det har han haft. Nu har det lossnat, en riktig ketchupeffekt. Det är roligt när det kommer fram en kille som Jesper, som är fostrad här hos oss, säger Lars Tingvall.

Sista pusselbiten på plats

De långa slagen var den sista pusselbiten, eftersom puttar och chippar suttit i flera år och det mentala alltid har varit Jespers största styrka.
– Ja, han är otroligt bra i skallen, säger Lars Tingvall, och menar då både träningsvilligheten och psyket när det gäller på tävlingar.
Var kommer då det där drivet ifrån, viljan att träna mer än de flesta trots att resultaten först lät vänta på sig?
– Jag vet inte, jag antar att jag bara är ganska målmedveten som person, säger Jesper.

Seger i två raka efter landslagsbeskedet

Nu har det alltså lossnat för Jesper så pass att han blev uttagen som en av sex spelare i JEM-landslaget. Och efter beskedet har det gått ännu bättre. Jesper har vunnit två raka tävlingar sedan telefonsamtalet från landslagsledningen, först Teen Tour Elite #2 på Öljereds GK med hela Sverige juniorelit på plats och därefter Huvudstaden Junior Open på Riksten i Tullinge.

Jesper von Reedtz vann Teen Tour Elite #2 på Öijareds GK efter en dramatisk slutrunda där han avgjorde med sista putsen. Till vänster syns Anna Nordfors som vann på flicksidan. Foto: Fredrik Edlund, Svensk Golfförbundet

– Riktigt kul! Jag har fått till allt det som jag stod och tränade på inomhus under vintern. Och så har jag väl vuxit ikapp dem som var lite större än mig i början, säger Jesper.

Planerar att åka till USA efter gymnasiet

Närmast vänta ungdoms-SM i Linköping den 27–30 juni. Sedan blir det alltså lag-EM för juniorer i Tjeckien den 10–14 juli. Till hösten börjar Jesper tredje året på riksidrottsgymnasiet i Uppsala.
– Där får vi möjlighet att träna två till tre timmar om dagen sex dagar i veckan.
Och efter gymnasiet?
– Planen är att åka till USA och fortsätta att kombinera golf och studier, säger Jesper.

Morgondagens golfstjärnor tävlar på Täby GK