Förändring. Nu börjar Täby friskola med distansundervisning för alla i grundskolan. Foto: Sacharias Källdén

Täby friskola börjar med distansundervisning

Från och med idag, måndag den 23 mars, kommer Täby friskola att ha distansundervisning för barnen i grundskolan.

  • Publicerad 17:04, 23 mar 2020

Vi valde tidigt att dra i handbromsen

Denna vecka beslutade Täby friskola i Täby att sluta med undervisning på skolan för alla 900 grundskoleelever.

– Vi valde tidigt att dra i handbromsen. Vi har tagit beslutet då vi har hög frånvaro bland både elever och lärare, säger Niklas Pålsson som är vd för Täby friskola.

För skolan handlar det om att ha en plan som kan fungera ändå fram till sommaren.

– Vi vill ha en så bra skola som möjligt när det gäller likvärdighet, betyg och kunskap givet nuvarande förutsättningar. Det gäller att tänka långsiktigt och ha en organisation som tar ansvar hela vägen fram till sommarlovet om det skulle behövas, säger han.

Beslutet berör alltså elever från förskoleklass upp till årskurs nio och istället för att ha vanliga lektioner kommer undervisningen ske på distans.

Finns plats på skolan

De elever som har föräldrar med samhällsviktiga yrken ska erbjudas att vara på skolan, där det finns lärare. Men elever och lärare kommer fortfarande att utgå fortfarande från distansundervisningen.

Även de föräldrar som har en situation hemma där distansundervisningen inte fungerar kan höra av sig till rektor och få hjälp på skolan.

– Vi erbjuder studieplatser i våra lokaler, föräldrar kan höra sig till rektorn. Det kan handla om föräldrar som har svårt att vara hemma från jobbet eller bor i en trång miljö, säger Niklas Pålsson.

Skolan har ännu inte beslutet hur länge distansutbildningen kommer att pågå.

Rekommendationer till skolor och föräldrar

Det är huvudmannen som har arbetsgivar- och arbetsmiljöansvar för sina skolor och förskolor och de är de som fattar beslut i dessa frågor.

Folkhälsomyndighetens och den regionala smittskyddsenhetens bedömning kan tjäna som underlag för sådana beslut.

Har du symtom som feber, hosta och svårigheter att andas ska du stanna hemma. Det gäller även vid lättare symtom så som halsont, snuva och muskel- och ledvärk.

Man ska vara symtomfri i två dagar innan man får gå tillbaka till skolan.

Visa merVisa mindre