Full fart. Erik Söderdahl som spelar för Täby badminton kämpar i veckan tävling när han spelade i stående. Foto: Håkan Waltgård

Täby först ut med tävling i parabadminton

I veckan kunde Täby stoltsera med att ha anordnat landets första tävling i parabadminton. Under tävlingen möttes Sverige, Finland och Norge.

  • Publicerad 12:03, 10 mar 2020

Vi hoppas att det kan spridas i Sverige.

Sedan ett par år tillbaka har Täby racketcenter haft en träningsgrupp för parabadminton och förra helgen anordnades den första tävlingen i Sverige, i lokalerna i Viggbyholm.

– Det är helt enkelt för att vår klubb ska ha en bredd och alla, från nybörjare till elit ska få och vilja spela badminton, säger ordförande i Täbybadminton Peter Axelsson.

På plats var spelare från Norge, Finland och Sverige och tävlingen var uppdelad i två klasser, en sittande och en stående. Finland var de som tog hem segern i båda grenarna.

– Det här var en lite tävling, fyra rullstolsburna och sex stående med olika funktionsvariationer, säger han.

Första gången i OS

I år blir första året som parabadminton blir en paralympisk idrott och tävlingar kommer att ske i OS i Tokyo som går av stapeln i år.

– Det är fösta gången som de arrangeras en sådan tävling i Sverige men det finns stora turneringar runt om i världen och många bra spelare, säger han.

Då bara ett fåtal klubbar har träning för parabadmintonspelare hoppas Peter Axelsson att sporten ska växa i Sverige.

– Vi hoppas att det kan spridas i Sverige. Men det gäller att klubbar är intresserade av att driva det, det är det enda sättet, säger han.

Täby badmintonförening ska fortsätta med satsningen.

Gruppen växer och har nu åtta spelare från Täby och grannkommunerna, sen hoppas vi att vi ska ha en större tävling nästa år, säger han.

Tävling. Magnus Veigas Sollentuna Badminton kom tvåa i den stående singelklassen, här redo för serve. Foto: Håkan Waltgård

Parabadminton?

Spelas, precis som badminton, i kategorierna singel, dubbel och mixed.

Det finns tre klasser: kortväxta, stående rullstol.

Sporten växer mycket i hela världen och blev i år en olympisk sport.

Vill man testa på sporten, kan man göra det hos Täby racketcenter.

Visa merVisa mindre