Niklas Wennberg, projektledare, och Johan Algernon (M), tog emot Årets cykelprestation. Foto: Ingrid Johansson

Täby får pris för cykelprestationer

Kommunen har byggt cykelbanor, cykelparkeringar och sopsaltar om vintrarna – och antalet cyklister har ökat med 30 procent på bara några år. Nu har de fått pris för Årets cykelprestation.

  • Publicerad 15:04, 17 okt 2018

Priset delades ut i samband med att det regionala cykelbokslutet presenterades hos länsstyrelsen på Regeringsgatan på onsdagen.

Johan Algernon (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden och Niklas Wennberg, projektledare på stadsbyggnadskontoret, var på plats för att ta emot priset, en staty med en cykel.

– Vi är glada och stolta. Det här är ett kvitto på vårt arbete, säger Johan Algernon.

Han menar att cykeln måste finnas med från start i all stadsplanering, något som nu bär frukt. Målet är att fördubbla cyklingen mellan 2013 när kommunens cykelplan togs fram och 2023.

Redan nu har cyklingen ökat med 30 procent.

Bygger cykelstrador

Niklas Wennberg pekar ut de stora cykelstråken som viktiga för ökad cykling: Täbystråket; Löttingelundstråket; Åkersbergastråket. Det senare har en saknad länk, där cyklisterna tvingas ut i vägbanan, som ska åtgärdas under 2019.

– Och så förstås cykelstradan som ska gå förbi galoppfältet. Vi har byggt en del klar, mellan Roslags-Näsby centrum och stationen, säger han.

Följer planen

Det regionala cykelbokslutet följer upp den regionala cykelplanen och de åtgärder som har genomförts i länet under 2017, via en enkät som har skickats ut till Trafikverket och Stockholms läns kommuner.

Bakom planen står landstinget, länsstyrelsen och Trafikverket.

Fakta

Därför tar Täby priset

Täby har:

✔️ byggt över fem kilometer regionala cykelstråk plus flera lokala cykelstråk

✔️ byggt cykelparkeringar 

✔️ 5,5 mil cykelstråk som sopsaltas

✔️ ökat antalet cyklister med 30 procent på ett år

✔️ satsat nästan 800 kronor per invånare och år på cykelåtgärder

✔️ ambitiösa utbyggnadsplaner de närmaste åren

Källa: Cykelkansliet
Visa merVisa mindre