Kommunalrådet Erik Andersson (M) besviken över Systembolagets val att nobba Täby kommun igen. Foto: Mitt i

Täby får nobben av Systembolaget – igen

Täbyalliansen får nobben från Systembolaget igen. Två butiker får räcka för Täbys 71 500 invånare. – Det är väldigt tråkigt att Systembolaget inte anser att det behövs en till etablering i Täby, kommenterar kommunalrådet Erik Andersson (M).

  • Publicerad 05:28, 4 jun 2019

För åtta år sedan när Täby kommun uppvaktade Systembolaget blev det nobben direkt. Tidigare i år tog Erik Andersson och allianskollegorna en förnyad kontakt med Systembolaget för att på nytt vädja om ytterligare en butik.

Bjöd in till möte i Täby

Kommunen skrev helt enkelt ett friarbrev direkt till Systembolagets vd Magdalena Gerger.

Kommunalrådet Johan Algernon (M), kommunchef Katarina Kämpa och samhällsutvecklingschef Joachim Quiding gjorde vid ett möte i mitten av maj sitt bästa för att övertyga Systembolagets etableringsteam om att utöka i Täby.

Systembolagets svar kom nyligen som ett brev på posten.

Men det var nobben igen.

Därför nobbar Systembolaget Täby

”Med hänsyn till vår restriktivitet i antal butiksetableringar ser vi inte en etablering i Näsby Park som aktuell, men vi kommer att fortsätta bevaka utvecklingen i Täby kommun som ju är en expansiv kommun med hög befolkningsutveckling”, skriver Karin Willebrand, etableringschef på Systembolaget i brevet.

Kommunen ville satsa på Näsbypark

Kommunalrådet Erik Andersson tror att Systembolaget kommer att ändra uppfattning om en tredje butik när utbyggnader som nu har påbörjats i Näsbypark och Täby Park är klara.

– Det tror jag, redan i dag bor det ganska många människor i området kring Näsbypark som skulle behöva bättre service genom en ny butik i Näsbyparks Centrum. Det vore bra för den lokala handeln och ökar servicen till invånarna, inte minst alla äldre som slipper åka en längre sträcka till Täby C eller Arninge.

”Vi ger inte upp”

Täby kommun är stort nog för att ha minst tre butiker, tycker han.

– Det finns flera kommuner av samma storlek i Stockholms län som har tre butiker. Vi kommer inte att ge upp och fortsätter att kämpa för en tredje systembolags butik till Täby.